Javul a helyzet Horvátországban: már csak 700 körül az aktív betegek száma

Az elmúlt napokban jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma Horvátországban. Tegnap 36, ma pedig csak 34 új beteget találtak.

Továbbra is jobban növekszik a friss gyógyultak száma, mint a friss betegeké, így ma már csak 703 aktív beteget tartanak nyilván. Ez azért is biztató, mert másfél héttel ezelőtt ez a szám még 1100 felett járt.

Kisebb aggodalomra adhat okot, hogy Dalmácia négy megyéje közül egyre jobban emelkedik a megbetegedések száma Split környékén. Vasárnap itt már 124 aktív beteget tartottak nyilván.

A mai napon itt újabb 24 megbetegedést jelentettek. Itt is új gócpont kezd kialakulni. A tengertől messzebb található Vrlika településen működő rehabilitációs intézetbe került be a vírus. Az intézet összes lakóját és a személyzetet letesztelték, eddig 12 fertőzöttet találtak, a mai megyei új fertőzöttek felét.

A fertőzöttek horvát állampolgárok. Újonnan fertőzött turistáról tegnap érkezett hír Split környékéről, de az állampolgárságát nem közölték. Az aktív betegek száma Split-Dalmácia megyében mára 130-ra emelkedett.

Jó hír, hogy az eddig legfertőzöttebbek közé tarozó kelet megyékben ma csak 2-2 új beteget találtak. Vukovár-Szerém megyében a tegnapi 173-ról mára 160-ra csökkent az aktív betegek száma. Hasonló csökkenést látunk a szomszédos Eszék-Baranya megyében, ahol 61-ről esett vissza az aktív esetek száma 54-re.