Horvátország szépen gyógyul: két hét alatt kb. felére csökkent az aktív betegek száma

Komoly eredményeket tud felmutatni Horvátország a koronavírus járvány megfékezésében az elmúlt hetekben. Szinte minden "adott" a fertőzöttek számának növekedéséhez, ennek ellenére mostanában már több a gyógyult, mint a frissen fertőzött.
Forrás: koronavirus.hr

Két héttel ezelőtt rekordot döntött, 1200 körül alakult az aktív betegek száma Horvátországban. Mára ez a szám 633-ra csökkent.

Két keleti megye (Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém), valamint Zágráb külön gócpontoknak számítanak.

Eszék-Baranya megyében, ahol az apácák az élményeiken kívül mást is hazahoztak Albániából, még mindig nem múlt el a járvány. A kolostor településén ma is négy új beteget regisztráltak, de a megye aktív betegeinek száma a korábbi 200-ról mára lecsökkent 53-ra.

Vukovár-Szerém megyében az esküvőkön, illetve az ünneplők kontaktjai kapták el legtöbben a vírust. Itt jelenleg is szigorúbbak a szabályok az esküvőkre, talán ennek is köszönhető, hogy itt is csökken az aktív betegek száma. A csökkenés lassú folyamat, jelenleg ebben a megyében tartanak nyilván a legtöbb aktív beteget Horvátországban (150 fő).

Elvileg nem jó hír, hogy Split-Dalmácia megye aktív betegeinek a száma jelentősen megugrott az utóbbi időben. Itt egy tengertől távoli rehabilitációs intézet személyzetét és betegeit tarolta le a vírus és ne felejtsük el, hogy Split Horvátország második legnépesebb városa. Ma 509 tesztből 15 új beteget és velük együtt 118 aktív beteget regisztráltak.

Elég meglepő volt, hogy a szintén tengerparti Lika-Zengg megye 27 napja nem jelentett új beteget. Hosszú idő után ma újra egyet. Pag sziget Novalja településén találtak egy új fertőzöttet. A hatalmas bulijairól és éjszakai életéről ismert rész ugyan most sokkal visszafogottabb a korábbi évekhez képest, de a csehek szerint hat cseh állampolgár fertőzése is ehhez a helyhez köthető. Ők nem szerepelnek a horvát statisztikákban.

És végül a legjobb hír! Az egyik legkedveltebb régióban, az Isztrián ma NULLA fertőzöttet találtak. Az aktív betegek száma a múlt heti 90-ről mára lecsökkent 37-re.