Utazna? Melyik ország zöld, sárga vagy vörös a közelben?

A héten apróbb változás történt az országok besorolásában, Norvégia zöld lett. Péntektől, augusztus 21-től, a fenti térképen feltüntetett besorolás a mérvadó.
Az európai országok besorolása Magyarországon a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából (2020. augusztus 21-től) - MTI

Hogy mi is pontosan ez a színbesorolás, és hogy miért is ne keressünk benne szigorú logikát? Erről korábban itt írtunk.

A kormány bejelentése szerint szeptember 1-től szigorítások lépnek életbe, amelyek főleg a jelenleg zölddel jelölt déli országokra lesznek érvényben. 

Így Horvátország is, nagy valószínűséggel, csak addig utazható karantén nélkül. 

Orbán Viktor, augusztus mai interjúban hangsúlyozta: fel kell lépni a vírus behurcolása ellen. Felidézte: nyáron bevezették az egyes országok fertőzés szerinti osztályozását, de szeptember 1-jétől nem lehet fenntartani ezt a rendszert és szigorítások jönnek.

"Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni" - jelentette ki.

A kormányfő hangsúlyozta: nem szólhat bele a magyar emberek személyes életvezetésébe, szokásaiba, nyaralási terveikbe, de kellő óvatossággal és tisztelettel arra kér mindenkit, hogy "déli irányba szeptember utánra ne foglaljon, szervezzen, ne képzeljen el magának nyaralásokat, mert az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe".