Össztűz a horvát üdülőhelyre: itt kapták el a külföldiek a vírust

Múlt héten a cseh sajtó arról számolt be, hogy 16 fiatal hozta haza Prágába a fertőzést Pag szigetről. Ezután a közegészségi intézet egyik vezetője a privát Twitter oldalán kért felelőségteljes viselkedést a bulizós fiataloktól. A bejelentés érdekessége, hogy a poszt alján látszott a bejelentés helye, miszerint éppen Horvátországban tartózkodott. A nyaralása közben posztolt. Be is indultak a kommentek ...

Előtte az osztrák sajtóban jelent meg több riport arról, hogy Pag sziget milyen veszélyes, hiszen az aktív éjszakai életben a fiatalok nem tartanak be semmilyen óvintézkedést. A vad éjszakai bulik illusztrálására az osztrákok tavalyi felvételeket vágtak be, amely kiverte a biztosítékot a horvátoknál, hiszen az idén visszafogottabbak a bulik. Ezzel a lépéssel a horvátoknak sikerült elvenni a vádaskodás élét, és arról senki sem beszélt, hogy valójában reális-e a fertőzésveszély a szigeten. Bár a héten az osztrák hatóságok jelentése szerint hat fiatal tért haza Pagról, ahol elkapták a vírust.

Szlovénia fokozatosan sárga besorolásban tartja Horvátországot, az egészségügyi vezetőik szerint főleg a sziget szórakozóhelyeinek és éjszakai klubjainak túlzott lazaság miatt. Ezen a héten is érkezett figyelmeztetés Szlovéniából. A helyi közegészségügyi intézet vezetője állította, hogy a szlovén fiatalok innen (is) hozták haza a vírust. 21 szlovén állampolgár kapta el a fertőzést külföldön az előző héten, több mint a fele Horvátországban. A fiatalok közötti kontaktkutatás itt is a híres szórakozóhelyet, Zrće-Novalja, nevezi meg.

Közben a német médiában is megjelent a hír, hogy tíz középiskolás fertőzötten tért haza Horvátországból. A Stuttgarthoz közeli iskolások szintén Pag szigeten nyaraltak. 15 nyaralásban részt vett társuk, illetve 50 németországi kontaktjuk most karanténban van. A kirándulást egy olyan cég bonyolította le, amely kifejezetten bulizós nyaralásokat szervez. A német média szerint többen már a harmadik napon enyhe tüneteket mutattak, de csak Németországban mentek orvoshoz.

Az olasz sajtóban ma jelent meg a hír, hogy két olasz fiatal is megfertőződve tért vissza hazájába. Érettségi utáni bulizásra indult egy teljes busznyi fiatal Pag szigetre, ahol két 18 éves lány kapta el a fertőzést. A lányok augusztus 1-én tértek haza, amikor már az egyikük rosszul érezte magát. Most a kirándulás összes résztvevőjét és közeli kapcsolataikat tesztelik, illetve megfigyelés alatt tartják az olasz hatóságok.

Ma este az újonnan kinevezett horvát turisztikai minisztert is megkérdezték a horvát újságírók az esetekről. Nikolina Brnjac kijelentette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a fiatalok Pag szigetén fertőződtek meg. Továbbá azt is mondta, hogy a horvát turisztikai szolgáltatók betartanak minden óvintézkedést, és Horvátország továbbra is biztonságos hely a nyaralásra.

Érdekesség, hogy a hivatalos horvát koronavírus oldal szerint Lika-Zengg megye, ahol Pag sziget, illetve Novalja található, heteken át nulla aktív beteget jelentett, tegnap találtak egy fertőzöttet. A számok alapján az egyik legbiztonságosabb horvát megyének számít.

Nagyon fontos, ezt Pag város polgármestere is hangsúlyozta, a fertőzések Pag szigeten történtek és nem Pag városban.