Milyen járvány? A horvát Adrián már tavalyi szinten a külföldiek száma

Kijöttek augusztus első 9 napjának az adatai, amely szerint a horvát szálláshelyek a tavalyi forgalom 70%-át bonyolították le. Azokból az országokból, ahonnan nem korlátozzák a beutazást, már a tavalyi létszámban érkeznek a turisták.

A helyi nyilvántartó rendszer szerint augusztus 1. és 9. között 7,2 millió vendégéjszakát töltöttel el a horvát szálláshelyeken, ez pedig 70%-a a tavalyi hasonló időszak számainak. Annak a tavalyi szezonnak, amely eddig a rekordot tartja.

Népszerűségben továbbra is Isztria (1,7 millió) vezet, utána Kvarner (1,4 millió), Split-Dalmácia és Zadar (1,3 - 1,3 millió) következik. Ahogy erre számítani lehetett Dubrovnik még mindig gyengébben teljesít (392 ezer).

Főleg Dubrovnik esetében perdöntő, hogy hiányoztak a brit, az amerikai, a skandináv, a francia és az ázsiai turisták nagy része. A horvátok marketingben főleg azokra a közelebbi országokra fókuszáltak, ahonnan autóval könnyen jöhetnek a turisták.

Az eredmény nem is maradt el. A szlovénok, németek és legnagyobb meglepetésükre a lengyelek már nemcsak a tavalyi szintet érik el, hanem többen is jönnek, mint az előző év hasonló időszakában. Szintén kedvező számban érkeznek a cseh és szlovák turisták, valamint a hazaiak is hasonló számban vesznek ki szállásokat, mint tavaly. Sajnos, a magyar turisták számáról, egyelőre, nincs információnk.