Horvát koronavírus esetek: nagyon nem mindegy, hogy Pag sziget vagy város!

Igen, így nem igazán tökéletes a cím, hiszen Pag település is Pag szigeten található. Azonban az utóbbi napokban kialakult gócpont csak Pag sziget egyik régiójára vonatkozik, de a sajtóban sokszor csak annyi jelent meg, hogy Pagon történt. Na, ez nem tesz jót Pag település turizmusának.

Sokan a szigetről hazavitt fertőzést magával Pag településsel azonosítják, ezért akadt ki a település polgármestere. A szigeten található Novalja település strandja a vad éjszakai életéről korábban a "horvát Ibiza" becenevet is kapta, nem alaptalanul. Az idén ugyan sokkal szolidabban pörög a buliszezon, de ez még pont elég ahhoz, hogy a külföldről érkezett fiatalok megfertőződjenek.

Az utóbbi napokban kiderült, hogy öt ország fiataljai (Németország, Ausztria, Szlovénia, Olaszország és Csehország) is a szigeten fertőződtek meg, pontosabban Novalja település strandján (Zrće). Erről itt írtunk.

A gond az, hogy sok külföldi hírbe Pag város képe került bele és a polgármester most azt sérelmezi, hogy sokan nem látják a különbséget, hogy ugyan egy szigetről beszélünk, de két külön világ a két település, Pag és Novalja.

Pag városában egyre jobban alakul a szezon, már a tavalyi forgalom 73%-ánál tartanak, és ezek a hírek abszolút nem tesznek jót nekik, főleg, ha ők szenvednek a szomszédos településeken történtek miatt.

Novalja település polgármestere is megszólalt. Szóról-szóra azt mondta, amit a horvát turisztikai miniszter: nincs bizonyíték arra, hogy a fiatalok ott fertőződtek meg. Ez igaznak is tűnik, hiszen a fiatalok, akármennyire is rosszul érezték magukat, nem mentek el a helyszínen orvoshoz. Az összes fiatalt, akiknél a tünetek jelentkeztek, már csak hazaérkezésük után küldték el a helyi orvosokhoz, akik kikérdezés és kontaktkutatás alapján azonosították be a fertőzés helyét.