Koronavírus: jelentősen emelkedett az új fertőzöttek száma Horvátországban

Forrás: koronavirus.hr

Kezdjük a legrosszabbal. Tengerparti megye lévén Split-Dalmáciát nagyobb figyelemmel követjük. Vasárnap már itt volt a legmagasabb az aktív betegek száma az összes horvát régiót tekintve. Tegnap ezt a "kétes dicsőséget" Zágráb visszaszerezte, de ma ismét túl sok fertőzöttet találtak Split környékén.

A helyi hivatal szerint 46 új fertőzöttet találtak, amelyet úgy csoportosítottak, hogy 35 helyi lakos, illetve 11 személy, akik máshonnan érkeztek, vélhetően a régióban tartózkodó horvátok és külföldiek. Az utóbbiak között két svájci turista is található (Hvar). A helyiek közül a 13 új megbetegedett igazoltan korábbi fertőzöttekkel állt kapcsolatban. A 35 új betegből tizenhatan 15 és 29 év közöttiek.

A fővárosban sem alakulnak jól a dolgok. Ma 29 új esetet jelentettek, közülük 15-en nyaralásból tértek vissza.

Az alapszabály továbbra is érvényes. Nyaralni szabad és lehetséges, de ésszel! A szükséges és logikus intézkedések betartásával, bár ennek megértésével főleg a fiatalabb korosztálynak vannak gondjai. Pl. továbbra sem jó ötlet közös "vödörből" inni az alkoholt a bulikban.

A tengerparti megyék közül Šibenik-Knin 10, Zadar 7, Primorje 5, Dubrovnik 3, Lika-Senj 0 új beteget jelentett ma. Az Isztria továbbra is biztatónak tűnik. Ma csak 2 új beteget találtak, közülük az egyik, egy montenegrói állampolgár, már úton van hazafelé.

A mai sajtótájékoztató legfontosabb üzenete, hogy a fiatalok figyelmét felhívták a felelős viselkedésre. Azonban az éjszakai szórakozóhelyek üzemeltetőit is keményebben szankcionálják. Mától amelyik szórakozóhelyen koronavírus esetet találnak, azt a helyet ideiglenesen bezárják.