Horvátországban csak éjfélig tartanak nyitva az éjszakai szórakozóhelyek

Tegnap 180 új fertőzést regisztráltak Horvátországban. Ez az eddigi legmagasabb szám. Ami a fertőzéseket még érdekesebbé teszi, hogy a fertőzöttek átlagéletkora 31 év. A kutatások szerint a fiatalok a legtöbbször az éjszakai bárokban kapják el a fertőzést. Mától szigorítanak a bárokban.

Szlovénia már többször is nyíltan bírálta Horvátországot az éjszakai bárokban tapasztalható hiányosságok miatt. Számos szlovén fiatal a tengerpart éjszakai szórakozóhelyein kapta el a vírust, amely után tegnap a szlovén szóvivő azt is belengette, hogy a szlovénok a vörös kategóriába is sorolhatják Horvátországot, a hazatérőkre pedig 2 hét karantén vár.

Horvátország júliusban már többmilliós veszteségeket szenvedett, mert a hollandok sorolták őket "veszélyes" kategóriába. Tegnap előtt az olaszok tették kötelezővé mindenkinek a koronavírus tesztet, aki Horvátországból érkezik. Ez jelen pillanatban 46 ezer olasz turistát érint, akiknek hazaérve az első dolga lesz egy teszt elvégzése. Mondani sem kell, az olaszok is elkezdték lassan-lassan lemondani a foglalásaikat.

Bár az olasz és holland rendelkezések is keményen ártanak a horvát idegenforgalomnak, azonban egy szlovén tiltás mindennek a végét jelenteni. Egyrészt a szlovénok az egyik legnagyobb számban érkező nemzet, óriási veszteség lenne a hiányuk. Másrészt Szlovénián keresztül érkeznek az osztrákok és németek, akik tranzitja eddig sem volt egyszerű.

Azt is láttuk már korábban, hogy Ausztria és Németország is követheti a szlovén példát egy esetleges kedvezőtlen színbesorolással, ez pedig a halálos ítélet lenne. Idén a német, osztrák és szlovén turisták nélkül a horvátok tényleg becsukhatják a boltot.

Az éjszakai szórakozóhelyek megregulázása tehát nagyon fontos lett Horvátországnak. Korábban bejelentették, ahol az ellenőrök hiányosságokat találnak, azt egyből bezárják. Újabb lépés, hogy mától csak éjfélig üzemelhetnek az éjszakai klubok és a kávézók. Ez utóbbi intézkedést 10 napra vezették be, utána összegzik az eredményeket.