Ennyi még sosem volt: 208 új koronavírus fertőzött Horvátországban!

Kezdjük a legrosszabbal. Nagyon kedvezőtlen folyamat indult el. 

Először az olaszok jelentették be, hogy Horvátországból csak negatív tesztettel lehet bejutni Olaszországba. 

Ma már az osztrákok is bejelentették, hogy hétfőtől szigorítanak. Hétfőtől csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet belépni Horvátországból Ausztriába.

Aki ezzel nem rendelkezik, az önkéntes karanténba kerül azonnal. A hazatérés után 48 órával, saját költségére, köteles egy PCR tesztet elvégeztetni.

Közben a cseheknél kiderült, hogy az elmúlt héten 71 cseh állampolgár fertőződött meg Horvátországban. az egész szezonban eddig 107. 

A tengerparti régiók közül Split-Dalmácia megyében a legrosszabb a helyzet. Ma 79 új beteget találtak, köztük 2 külföldi turistát. A helyi hivatal vezetője szerint a fertőzések itt is az éjszakai bulizásokra vezethető vissza, jellemzően fiatalok kapják el.

Azonban kedvezőtlen folyamat, hogy a fiatalok tovább adták a vírust családon belül és többen már szüleiket, illetve nagyszüleiket is megfertőzték.

Ebben a megyében jelenleg kb. 20 külföldi turistáról tudják, hogy megfertőződött. Ehhez a helyi orvosi stáb vezetője hozzáfűzte, hogy a külföldiek inkább otthon mennek el orvoshoz, így a fertőzést legtöbbször már hazájukban mutatják ki.

A helyi orvos szerint a fiatalok nagy része tünetmentes, amely annyira nem jó hír az egészségeseknek, hiszen így is tudnak fertőzni. A tünetmentes fiatalok nem különítik el magukat, sokan nem is tudnak róla, de ugyanúgy fertőznek, mint az ismert tünetekkel rendelkezők.

Karlovac illetékese erősen kritizálta a fiatalokat. Sokan nem érzik a veszélyét a betegségnek. Vannak, akik egyből felteszik állapotukat a közösségi oldalakra, pl. a Facebookon dicsekednek fertőzésükkel, bulit csinálnak belőle.