Koronavírus: az osztrákok nem rohannak haza Horvátországból

Ismeretes, hogy Ausztria figyelmeztetést adott ki a Horvátországban nyaraló állampolgáraiknak és hazatérésre szólította fel őket a koronavírus veszély miatt. Bár bőven adtak időt a hazatérésre, eddig nem rohannak az osztrákok. Sőt! Sokan indultak el új turnusra.
Kép. ORF

A hatóságok is erős hazatérő forgalomra számítottak, miután az osztrák kormány pénteken bejelentette, hogy hétfőtől csak negatív teszttel lehet visszatérni Ausztriába.

Az ORF tudósítása szerint jelenleg 40 ezer osztrák nyaral a horvát tengerparton. A legtöbben nyugalommal fogadták a döntést és nem rohantak haza azonnal.

Ma reggel azért komolyabb dugók alakultak ki az osztrák autópályán és az osztrák-szlovén határon is hosszabb sor alakult ki tegnap este, de az autók zöme német vagy holland rendszámmal tartott hazafelé.

Karintia tartomány ma kedvező bejelentést tett. A kormány pénteki határozata szerint, hétfőtől csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet belépni Horvátországból Ausztriába.

Aki ezzel nem rendelkezik, az hatósági házi karanténba kerül azonnal. A hazatérés után 48 órával, saját költségére, köteles egy PCR tesztet elvégeztetni.

A teszt költségét a karintiai tartomány átvállalja lakosaitól, tehát ingyen kapják, abban az esetben, ha hétfő 0 óráig hazaérnek.

Ma 89 új esetet regisztráltak ebben a tartományban, és a fertőzöttek 90%-a 30 év alatti. Sok esetben a fertőzés Horvátországhoz köthető.