Eddig 41%. Mi lesz a szezonnal a horvát tengerparton?

Kijöttek a legutóbbi statisztikák is, amelyben már augusztus közepéig látszanak a számok. Az egész évet tekintve eddig a tavalyi vendégek 41%-a érkezett meg Horvátországba.

2020-ban eddig 5,8 millió turista utazott szálláshelyre Horvátországban, amely csak 41%-a a tavalyi számoknak. Úgy látszik, aki egyszer már rászánta magát az utazásra, akkor már több időt tölt ott, mint tavaly. A vendégek átlagosan több vendégéjszakát töltöttek horvát szálláshelyeken, a tavalyi számok 52%-ánál tartanak most.

Január és február a szokásos módon alakult, de az két hónap nem sokat jelent a bevételekben. Március és április szinte semmi, mindkét hónap ment a levesbe. Májusban óvatos emelkedés, majd júniustól egyre nagyobb számban jöttek a vendégek. Július már biztatósan alakult, átlagosan 70 %-ot is eléri a turisták száma. Augusztusra jönnek a rossz hírek, így augusztus első fele átlagban 63%-ra jött ki a turisták számában, a vendégéjszakák itt is jobbak, már 70% körül alakul.

Akkor nézzük a rossz híreket

Azt már a szezon előtt látni lehetett, hogy idén nem jönnek az amerikaiak, az ázsiaiak, a britek és a skandinávok. Mind jól fizető vendégek, akikről szinte teljes létszámukban le kellett mondaniuk a horvátok szállásadóknak. A déli részek (Dubrovnik és a felkapott szigetek), a repülős turizmusra "alapozó" régiók nagyon megszenvedik a hiányukat.

Az első nagyobb csapást a hollandok mérték a horvát turizmusra. Narancssárga besorolásba tették az országot, beindultak a lemondások Hollandiából. A következő rossz hírt az olaszok jelentették be. Velük igazából csak augusztusban számoltak a horvátok, de a kötelező teszt bevezetése óta tőlük is sok lemondás érkezik.

Ennél is fájdalmasabb volt az osztrák rendelet, amely hétfőtől lép életbe. Szintén csak negatív vírusteszttel lehet visszatérni Ausztriába, amelyet saját költségre kell elvégeztetni.

Ha ez nem volna elég, akkor a héten a szlovén kormány is figyelmeztetéseket küldött Horvátországnak. Mondjuk ez nem újdonság, egész szezonban ezt teszik, de eddig nem tettek drasztikus lépéseket. A héten is azt helyezték kilátásba, hogy vörös kategóriába sorolják Horvátországot, majd egy módosított javaslatot tárgyalnak a jövő héten.

Eszerint csak a fiatalokat, a 15 és 35 év közöttieket kötelezik tesztre. Az ok, hogy az utóbbi napok fertőzöttjei között nagyon magas számban találunk horvát és külföldi fiatalokat. Az ő kiszűrésük és elkülönítésük már sokan segítene. Kíváncsian várjuk mit lépnek a szlovénok...

A lehető legrosszabb hír a német turisták elmaradása lenne, bár néhány vendéglátó már a szlovénok esetleges elvesztése után is azt mondta, hogy akkor vége a szezonnak. A német sajtó egyre kritikusabb a horvát állapotokkal, horvát fiatalok érkeztek haza fertőzötten Horvátországból. Szokás szerint rengeteg német nyaral Horvátországban, évek óta a legfontosabb ország a horvát turizmus számára.

Magyarország nincs az élmezőnyben a turisták számát tekintve. Ennek nem csak a mostani bizonytalanság az oka, általában is a 8-10. hely környékén tanyázunk. A hazai szabályozás jó eséllyel követi a szomszédos uniós országok példáit, tehát érdemes figyelni, hogy mit lépnek a szlovénok és az osztrákok.