Biokovo: hatalmas erőkkel keresik a 19 napja eltűnt lengyel turistát

Július 31-én tűnt el egy lengyel állampolgár a Makarska feletti Biokovo-hegységben. A tapasztalt hegyi atlétát, soha nem látott méretű akció keretében, azóta is folyamatosan keresik.

A tapasztalt hegyi futó aznap egy 20 kilométeres táv lefutására indult a Biokovón. Igen, ez ugyanaz a hely ahol az üvegpadlós kilátó épült az idén.

Délután 12:18-kor még beszélt a feleségével, miszerint most már elindult lefelé. Hírek szerint változtatott eredeti tervén és egy nehezebb úton próbált lefutni. Három órakor hívták a mobiltelefonján, de már nem vette fel.

Azóta a Horvát Hegyimentők megállás nélkül keresik. És ez már tényleg az elhivatottságról szól. Gyakran 35 fok melegben, a kopár sziklák között elég kimerítő dolgozni. 15 horvát hegyimentő állomás közel 600 embere vett részt eddig a mentésben. 12-szer vizsgálták át hegyet helikopterekkel, kutyákkal és drónokkal is keresték. Ez utóbbiak kb. 1000 képet készítettek a hegyoldalról, amelyet folyamatosan vizsgálnak a szakemberek. Átvizsgáltak már minden ismert nyílást, barlangot, szakadékot és egyéb veszélyes helyeket, de nem találták a lengyelt.

A mentőakció költsége jelenleg 1,2 millió kunánál (kb. 56 millió forint) tart.

Bár már szinte semmi remény sincs arra, hogy élve találják meg a lengyelt, a kutatást, ha kisebb erőkkel is, de továbbra is folytatják. Bármi is történt, az elhunyt is megérdemel minden tiszteletet és erőfeszítést.