Németország vörös listára tett két tengerparti régiót Horvátországban

Németország mától módosította a besorolását, amely nem előnyös a horvátok szempontjából. A két legfertőzöttebb horvát megyét, Split-Dalmácia és Šibenik-Knin, vörös listára tették.

Az információt a Robert Koch Institute közölte. Ez az intézet a német kormány tanácsadója a koronavírussal kapcsolatos járványügyi kérdésekben. 

A vörös besorolás azt jelenti, hogy a német turistáknak hazatérésük után kötelezően karanténba kell vonulniuk, amelyet csak negatív teszt esetén engednek el. 

Érdekesség, hogy Németország az első ország, amely régiós besorolást alkalmaz Horvátország megyéire. 

A döntés kedvező a horvátoknak abból a szempontból, hogy nem az egész országot minősítették át, így a közelebbi északi régiók autóval továbbra is elérhetők, valamint Dubrovnik is megmarad az üzemelő repülőjáratokkal. 

A döntést azzal indokolták, hogy az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzések száma meghaladta a százezer lakosonkénti ötvenet. Ez az a határérték, amely felett a német szabályok szerint belföldi közigazgatási egység esetén pótlólagos járványlassító intézkedéseket kell tenni, külföldi térség esetén pedig utazási figyelmeztetést kell kiadni, és kötelezni kell az onnan hazatérőket, hogy haladéktalanul végeztessenek tesztet az új típusú koronavírusra (SARS-Cov-2), és házi karanténban várják be az eredményt.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség frankfurti képviseletének vezetője, Romeo Draghicchio német hírportáloknak nyilatkozva rámutatott, hogy a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat hazájában - a hazai össztermék (GDP) nagyjából 20 százalékát teszi ki -, és a német turisták jelentik az első számú bevételi forrást. Így igen súlyos következményekkel járhat, ha a német külügyminisztérium még több megyére ad ki utazási figyelmeztetést.

A legutóbbi adatok szerint nagyjából 180 ezer német nyaral Horvátországban. Többségük az Isztria-félszigeten és Rijeka térségében, ahol alig néhány aktív koronavírus-fertőzést tartanak számon - hangsúlyozta a képviseletvezető.