Koronavírus: 300 felett a napi új esetek száma Horvátországban

Horvátországban a negyedik egymást követő napon döntött rekordot az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, meghaladva a háromszázat - derült ki a válságstáb szombati jelentéséből. Szlovéniában is nőtt a napi új esetek száma.

A horvát válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 306-tal nőtt a koronavírusos esetek száma, s az eddigi esetek száma ezzel elérte a 7900-at. Pénteken még 265 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Egy új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt. A betegek közül 143-an vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2052, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 92 esetnél, köztük kilenc külföldi állampolgárnál mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 43-mal 2617-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Egy új haláleset történt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 131-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon. A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a kór a fiatalok körében terjed.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot "vörös listára" helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.