Horvátország: bizonytalan szezon, a szállásadók reménykednek

Kép: Visit Primosten

A tavalyi szezon után azt lehet mondani, hogy a szállásadók rendelkeznek tapasztalatokkal a nehéz helyzet kezelésében. Ettől függetlenül az idei szezonban is túl sok a bizonytalanság, amely eléggé nyugtalanítja a szállásadókat a horvát közszolgálati tévé lenti tudósítása szerint.

Azt már többé-kevésbé ki lehet jelenteni, hogy az előszezon elveszett és a vendégek június előtt nem érkeznek nagyobb számban Dalmáciába. Eddig üresek a szálláshelyek, a vendégek kivárnak. Az egyetlen bíztató jel, hogy nyárra viszont jól alakulnak a foglalások. Csak az a kérdés, milyen lesz a nyár?

Egy szállásadó Primoštenből azt mondja, hogy egészen szeptember végéig vannak foglalásai, csak a helyzettől függ, hogy a vendégei el tudnak-e jönni. Ha nem, akkor a lemondások nehéz helyzetbe hozhatják azokat a szállásadókat is, akik a tavalyi szezon után is folytatják.

Šibenikben a privát kiadók 14%-a idén már nem folytatja a tevékenységét, ezért a város igyekszik segítséget nyújtani a "megmaradt" helyi vállalkozóknak. Például az önkormányzat egy hivatásos fotós alkalmaz, aki a szállásokról készít olyan minőségű képeket, amelyek segíthetnek a vendégek megszerzésében.

Az előszezon már nagyjából elúszott, mindenki a főszezonban bízik, amely attól függ, hogyan alakul a járványhelyzet egész Európában.