Kép: Varaždinsko bučino ulje

Rangos nemzetközi elismerés kapott a magyar határhoz közeli Varasd (Varaždin) településen előállított tökmagolaj a brüsszeli nemzetközi versenyen. Minőségi kategóriában három helyi termelő is aranyéremmel térhetett haza.

A versenyt valahogy úgy kell elképzelni, hogy Michelin csillagos séfek és különbözi nemzeti kulináris egyesületek vezető képviselői kóstolnak, majd döntenek a tökmagolajokról. A rangos versenyen ismét a világszínvonalat bizonyították a varasdi termékek.

A termelők közel 20 évvel ezelőtt teljesen kedvtelésből vágtak bele a tökmagolajok készítésébe. Idővel a hobbiból komoly tudomány lett, ahogy ezt a világ legjobbjai közé soroló elismerés is mutatja.

Akik szeretik a tökmagolajat, vagy csak meg szeretnék kóstolni, azoknak pl. a tengertől hazafelé ajánlott egy kis kitérőt tenni a magyar határ előtt. A településen hamarosan nyílhat (járványhelyzettől függően) a bemutatóterem, ahol az olajokat kóstolni, illetve megvásárolni is lehet. Egy teljesen autentikus, kulináris ajándék Horvátországból.