Így lehet beutazni Horvátországba 2021 májusában

Jelenleg öt módja van a horvátországi beutazásnak, vagyis:

Jelenleg öt módja van a horvátországi beutazásnak, vagyis:

1. a határátlépéstől számított 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatása.

2. a COVID elleni védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a második dózist, az egy dózisból álló oltások esetén az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.

3. a beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi, SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a COVID-19 betegségen.

4. házi karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR vagy antigén gyorstesztelés lehetőségével, ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.

5. az a személy, aki átesett a COVID betegségen (a betegségen való átesettséget orvosi igazolással vagy pozitív PCR teszttel vagy EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszttel kell igazolni) és a védőoltások legalább első dózisát felvette, az oltás első dózisát követően 5 hónapig karantén-mentesen és teszt nélkül beutazhat az országba.

A Horvátországba történő beutazáshoz kizárólag az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorstesztet fogadják el. Az EU által elfogadott antigén-alapú gyorstesztek közös listája ezen a linken érhető el. Az elfogadott antigén-alapú gyorstesztek felsorolása a 8-11. oldalakon szerepel.

Az Enter Croatia platform új opcióval bővült: az online regisztráció alkalmával már a betegségen átesettségről/oltásról/negatív tesztről szóló igazolást is feltölthetjük a rendszerbe. Az előzetes Enter Croatia regisztrációval, ha minden adatot helyesen adunk meg, felgyorsíthatjuk a határátlépést. Noha a regisztráció visszaigazolásával nem kapunk automatikusan zöld utat a beutazáshoz, jelentősen lerövidíthetjük a beléptetést Horvátországba. A beutazóknak továbbra is rendelkezniük kell tehát úti okmányokkal, valamint a kiindulási országtól/régiótól és a járványügyi helyzettől függően szükséges igazolásokkal:
1. oltási igazolások vagy negatív COVID-19 teszt vagy a betegségen történt átesettség igazolása (az elfogadott tesztek típusa szerint stb.)

Magyarország elismeri a Horvátországban végzett PCR-tesztet

A magyar kormány 2020.08.30-én hozott rendeletet arról, hogy a Magyarországra történő visszatéréskor elismerik a schengeni térség országaiban elvégzett PCR-tesztet. A Magyar Közlöny honlapján megjelent legújabb információ szerint ezt a rendelkezést Horvátországra is kiterjesztették! A rendelet május 1-én jelent meg és a közzétételt követő napon, azaz május 2-án lépett érvénybe. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy számos horvát szállodavállalat ajánlja fel a náluk megszálló vendégnek a PCR tesztelés lehetőségét, erről közvetlenül a szálláshelynél célszerű tájékozódni.

Folyamatban van a horvát turisztikai dolgozók oltása. Prioritást élveznek azok az alkalmazottak, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a vendégekkel. Horvátország ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az ideérkezők biztonságos és jól felkészült turisztikai célpontként definiálják. A turisztikai dolgozók kiemelt oltása mellett egyre több olyan tesztállomást létesítenek, ahol a turisták tesztelését végzik, illetve a turisták antigén tesztelését is társfinanszírozzák.

A magyar állampolgárok karanténmentes hazatérése Magyarországra

A magyar kormány rendelete szerint megszűnt a hazautazást követő tíz napos karantén-kötelezettség a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok számára, bármely országból is térnek haza.

A 2021. április 29-én kelt és ugyan aznap 23 órától hatályos rendelet szerint tehát nincs karantén-kötelezettsége annak a személynek, aki a határátlépés során a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány), valamint a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja.