Horvátországban csökkent a fertőzöttek száma

Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

Az országban az elmúlt napon 1435 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 342 487-et. Az elmúlt 24 órában 33-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7388-re emelkedett. Kórházban 2079 beteget ápolnak, közülük 242-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják, ezekből több mint 1,3 millió dózis érkezett, amelyből 1 025 701-et használtak fel. 796 909-en kapták meg az első adagot, közülük 228 792-en pedig a másodikat is.

Krunoslav Capak, az ország közegészségügyi intézetének vezetője elmondta: ha ilyen ütembe haladnak, már biztos, hogy június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője kijelentette: bár az Európai Unióban még folynak róla a tárgyalások, Zágráb már június elsejétől kiadhat digitális zöld igazolványt állampolgárai számára. A QR-kód alapú igazolványokat az egészségügyi pénztáraknál lehet majd igényelni.

Horvátország részt vesz az uniós zöld igazolvány előzetes tesztelésében, így már júniusban működőképes lesz a digitális igazolás rendszere - mondta a tárcavezető.