Brač: nincs fertőzött a szigeten, 150 kunába kerül egy teszt

Nagyszerűnek mondható a járványhelyzet az egyik legismertebb dalmát szigeten, az utóbbi 10 napban nem találtak új fertőzöttet és jelenleg senki sincs karanténban.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Bol turisztikai hivatala tesztelést szervez a turistáknak. A szolgáltatást ugyanaz az orvos nyújtja, aki a helyieket is teszteli. Április 13. óta 40 tesztet végeztek el, amelynek a "nagy része" negatív lett.

Egy antigén teszt 150 kunába (kb. 7000 forint) került, ezért egy horvát nyelven kiállított igazolást adnak. Aki angolt szeretne, annak összesen 250 kunát (kb. 11 500 forint) kell fizetnie.

Magyaroknak kevés esetben lehet szükségük erre a szolgáltatásra. A horvátországi beutazásról itt eléggé részletesen és szájbarágósan írtunk. Ha valaki úgy dönt, hogy oltás, korábbi fertőzöttség, vagy előzetes teszt nélkül jönne Horvátországba, az megteheti, hogy az internetes regisztrálásnál jelzi, hogy Horvátországban csináltat tesztet.

Ezt a horvátok elfogadják. Feltétel, hogy amíg megjön a teszt eredménye, addig nem lehet elhagyni a szállást, de ezzel a 150 kunás teszttel az egész nyaralás időtartamára kapunk engedélyt - a jelenlegi szabályozás szerint.

A szigeten bizakodóak az idei szezonnal kapcsolatban. 10 napja nem találtak fertőzöttet, a 18 éven felüli lakosság 40%-át már legalább egyszer beoltották.

Tavaly 72%-kal csökkent a turistaforgalom a szigeten. A tavalyi 38%-os eredmény helyett az idén legalább 50-60 %-ban reménykednek.