Május 28-tól könnyítik a 12 éven aluliak beutazását Horvátországba

Péntektől további enyhítések lépnek érvénybe Horvátországban. Talán a legfontosabb intézkedés, hogy mostantól a 12 év alatti gyerekek is beléphetnek teszt nélkül.

A gyermekek beutaztatás nem olyan egyszerű. Mivel a 7-16 éves korosztályt nem oltják be jelenleg, így ők csak negatív teszttel léphettek be Horvátországba. Mostanáig a 7 éven aluli gyermekek beutazásánál nem kértek tesztet. Ezt a korhatárt emelik fel 12-re május 28-tól.

Becslésünk szerint a szezonban tovább enyhítenek az előírásokon, vagyis megtalálják a módját annak, hogy a 16 éven aluliak is könnyebben jussanak be. A 7-16 év közötti korosztály fontosságát mutatja, hogy tavaly a vendégéjszakák 16%-át ők "fizették" ki a horvát szálláshelyeken.

Valószínűleg a szülők sem Horvátországot választják, ha nem lehet velük egyszerűen beutazni, ez további bevételkiesést jelentene a horvát idegenforgalomnak.

A gyerekek beutazásával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy teszt csak abban az esetben nem kell 12 év alatt, ha a szülőkkel utaznak. Pl. a gyermektáborba küldött gyerekeknél továbbra is szükséges a negatív teszt.

Ezen az oldalon gyűjtöttük össze, amit a horvátországi belépésről fontos tudni.

Péntektől további enyhítések lépnek életbe Horvátországban, a korábbi 25 fő helyett száz főig lehet nyilvános rendezvényeket és összejöveteleket tartani, zárt térben engedélyezik a sportolást, valamint az éttermek számára a beltéri kiszolgálást, és a határátlépésen is könnyítenek a kiskorúak számára - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

A létszámkorlátozás alól két terület kivétel. A temetésekre nem vonatkozik többé létszámhatár, az esküvőket 120 főig lehet megrendezni, azzal a feltétellel, hogy a résztvevőknek rendelkezniük kell védettségi igazolással.

Engedélyezik zárt térben a sportolást, kivéve az iskolákban.

Nyílt térben lehetőség lesz szakkiállítások és vásárok megrendezésére, de kötelező lesz a maszk viselése.

Azon vendéglátóhelyek számára, amelyek ételt szolgálnak fel, és rendelkeznek a minimális műszaki feltétételekkel, engedélyezik a beltéri helyiségek használatát. A kávézók és más egységek, amelyek csak italt szolgálnak fel, továbbra is csak teraszokon és kerthelyiségekben fogadhatják a vendégeket.

Az üzletek és a vendéglátóhelyek a korábbi 22 óra helyett 23 óráig tarthatnak nyitva.

A kulturális összejöveteleken, kiállításokon, koncerteken, valamint a vallási szertartásokon a korábbi hét négyzetméter helyett négy négyzetéteren tartózkodhat egy ember.

Zágráb enyhített a határátlépési feltételeken is a kiskorúak számára. A gyerekeknek - akik szüleikkel utaznak - tizenkét éves korig nem kell teszt, ez a korhatár korábban hét év volt.