Kopácsi-rét: átadták az új sétahajó-kikötőt

Kép: Kopački Rit/Facebook

A Kopácsi-rétet évről évre több turista kereste/keresi föl a világ minden tájáról, éppen ezért elengedhetetlenek a folyamatos fejlesztések és bővítések. Egy EU-s projekt keretében most megújult a sétahajók kikötője, és az év végéig megszépül a Tökösi-kastély is. Az új kikötő ünnepélyes átadójára múlt pénteken került sor.

A Kopácsi-rét (Kopački Rit) nagyjából a Duna horvátországi szakaszának a felénél helyezkedik el, és ez az egyik legnagyobb természetes ártere a folyónak, ennek az egyik következménye az, hogy nagyon gazdag az élővilága – a rét vizeiben 44 halfajta, erdős részeiben 297 madárfaj él. A madarak közül 147 itt is fészkel, a többi pedig időszakonként jelenik meg. A felsoroltakon kívül természetesen számos gerincesnek is otthonául szolgál a terület, közülük 56-félét tartanak számon.

A Kopácsi-rétet a pandémia előtt évről évre több turista kereste föl a világ minden tájáról, éppen ezért elengedhetetlenek a folyamatos fejlesztések és bővítések. Egy EU-s projekt keretében most megújult a sétahajók kikötője, összértéke 11,1 millió kúna volt (85 százalékát uniós forrás, a fennmaradó részt pedig nemzeti alapok finanszírozták).

További részletek a horvátországi magyarság honlapján, a Képes Újságban