Adriai strandolás: újabb polgármester harcol a pofátlan szokás ellen

Az idén egyre inkább visszatérnek a vendégek az adriai strandokra és ezzel együtt visszatér a néhány éve elterjedt kellemetlen szokás is, hogy a fürdőzők közül sokan esténként már másnapra lefoglalják a legjobb helyeket a strandokon.

A módszer egyszerű: strandolás után a törölközőket, napágyakat vagy egyéb tárgyakat nem viszik haza magukkal, hanem egyszerűen ott hagyják a strandon. Ezek a tárgyak azt jelképezik, hogy tulajdonosaik másnap is ott akarnak feküdni, így ezzel a módszerrel lefoglalják a helyet mások elől.

Természetesen rendszerint a strandok legjobb helyeit foglalják le. Ez a módszer sokakat irritál, sokszor veszekedésig is fajul a vita a foglalók és az újonnan érkezettek között. Az elmúlt szezonokban több település is hadjáratot folytatott az ilyen vendégek ellen. Minden este, jóval zárás után, mindent összegyűjtöttek, amit a parton találtak, így másnapra mindenki "tiszta lappal" indult. A radikálisabbak még el is égették a parton hagyott "lomokat".

tucepi2

Ezen a héten a Makarskához közeli Podgora fiatal polgármestere került be a hírekbe. Hadjáratot indított a strandon hagyott foglalásnak szánt tárgyak ellen. A fenti képet a közösségi oldalon posztolták, Tučepi strandja látható este 7 előtt. A megjegyzés szerint a legjobb (pl. árnyékos) helyeket már idejében lefoglalták. A polgármester, a helyiekkel egyeztetve, megígérte, hogy minden este eltakarítanak mindent a strandról, ameddig meg nem szűnik ez az állapot.

Korábban számos helyi önkormányzat hasonló döntést hozott, esténként közterület felügyelők járták a strandokat, de úgy látszik, sokan még most is a kényelmesebb megoldást választják.

(Forrás)