Pelješac: július 28-ra végre összeér a híd két oldala!

Az épülő híd ezen a héten a webkamerán keresztül

Egészen bámulatosan dolgoznak a kínaiak a horvátok legfontosabb projektjén, a Pelješac-híd megépítésén. A munkálatokat a koronavírus is hátráltatta, de jóval az odavezető út megépítése előtt elkészül a híd, amely két héten belül fontos dátumhoz érkezik.

Még három hatalmas összekötő elem hiányzik a hídból, amelyek hamarosan a helyükre kerülnek, és a Nova TV értesülése szerint július 28-ra fizikailag is összekötik a Pelješac-félszigetet a szárazfölddel.

Ez természetesen csak azt jelenti, hogy a gyakorlatban már átjárható lesz a híd. Arra, hogy teljesen elkészüljön, még várni kell, várhatóan a következő év elejéig.

A kínai hídépítők tehát jól állnak, de ez nem mondható el a hídhoz csatlakozó utat építő görögökről. Igaz, abszolút nem ők tehetnek róla, hogy a közbeszerzési eljárás elhúzódott és csak késve tudtak neki állni az építkezésnek.

A félszigeten egy 28 kilométeres szakaszt építenek a Ston melletti csomópontig, természetesen nem egyszerű körülmények között. Ezen a részen négy alagutat, három rövidebb hidat és két viaduktot kell megépíteniük. A jó hír, hogy a négy alagútból már hármat átfúrtak. A harmadikat éppen ezen a héten, ahogy a videóban is látható. Ez az 1240 méteres alagút egyébként a leghosszabb a négyből.

A kapcsolódó út megépítésének határideje 2022 június, így a következő szezonban már nem kell boszniai területen át lejutni Dubrovnikba. Ezzel valóra válhat a horvátok álma, az igazi ok, amiért ezt a hatalmas építkezést bevállalták.