Tiltakozás: ismét lehessen fürdeni a Krka vízesésnél!

2020 januárjában jelentették be, hogy többé nem szabad fürdeni a Krka Nemzeti Park legnagyobb és legismertebb vízesése (Skradinski buk) előtt. A döntést még a járvány előtt meghozták, azzal a kiegészítéssel, hogy átmeneti időszakot biztosítanak, így a tilalom csak idén, 2021-től lépett életbe - erről itt számoltunk be.

A döntésnek természetesen környezetvédelmi okai voltak, a terület nem bírta már el azt a környezeti terhelést, amelyet a tömegáradat jelentett a parton és a vízben. Ezen felül a biztonsággal is voltak gondok, 2016 óta öten fulladtak vízbe.

A hétvégén a környékbeliek csoportja tiltakozó akciókat szervezett a nemzeti park több intézkedése és állítólagos tervei ellen. A bennszülött horvátoknak érdekes részeket kihagyva maradjunk a számunkra is fontos kérdésnél: lehessen ismét fürdeni a vízesésnél!

Az érvelés leginkább a múlt élményeire, a megszokott szórakozásra vonatkozott. A nemzeti park válasza sem késett. A fürdéssel kapcsolatban megjegyezték, hogy a vízesésnél sosem volt hivatalosan engedélyezett a fürdés. A múltban néhány helybeli kezdte meg ezt a szokást, majd évek alatt csatlakoztak hozzájuk a külföldiek. A nemzeti park jobbára "eltűrte" ezt a helyzetet, egészen tavalyig, amikor a tiltás mellett döntöttek.

A videóban látható tiltakozás miatt biztosan nem fog változni semmi sem a fürdéssel kapcsolatban a vízesésnél., de nem árt erre idén is felhívni a figyelmet, hiszen nem mindenki értesült erről Magyarországon. Ami ennél is aggasztóbb, több szállásadó még mindig a vízesés előtti fürdésekről készült képekkel csábítja vendégeit az internetes oldalaikon...