Omiš: egy újabb látványos híd építését kezdték meg a horvátok

Vitathatatlanul a spliti régió legbonyolultabb építkezése zajlik mostanában Omiš környékén.

Júliusban átadják a Pelješac-félszigetre vezető hidat, azonban továbbra sem maradunk hihetetlennek tűnő hídépítés nélkül Horvátországban. Korábban már írtunk az Omiš települést elkerülő bonyolult útszakasz megépítéséről, most ez újabb fázisába lépett.

Az építkezés célja, hogy a Splitbe délről érkező forgalom nagy része elkerülje a mostanára túlterheltté vált tengerparti utat. Ennek érdekében már Omiš környékén egy kerülőutat építenek, amely tehermentesítené a régió forgalmát, vélhetően megszűnnének a dugók a helyiek és a turisták legnagyobb örömére.

Az egész elkerülő szakasz kb. 18 kilométer hosszú, azonban, aki már járt Omiš környékén, az sejtheti, hogy nem akármilyen terepviszonyok között kell a javát megépíteni. A különlegességét az adja, hogy a két oldalt a sziklába vájt alagutakat egy híd köti össze a Cetina-folyó felett.

Az egyik alagút 600, a másik 500 méter hosszú a sziklafalban és a kettőt egy 216 méteres híd köti össze. Ennek a hídnak az építkezése kezdődött meg mostanában, és ahogy a videóban is látható, az első 25 méteres szakasz már el is készült.

A tervek szerint az alagutak és a híd egy 3,5 kilométeres szakasszal jövőre készülhetnek el. A teljes elkerülő szakasz átadására 2025-ben kerülhet sor.