Átadás előtt, így néz ki most a Pelješac-híd Horvátországban

Alig két hónappal a híd tervezett átadása előtt, a horvát közlekedési miniszter a helyszínre látogatott.

Kiderült, hogy a híd műszaki átvételét július 13-ra tervezik, a forgalom pedig valamikor július második felében indulhat meg.

A 330 millió eurós beruházást 2018-ban kezdték el építeni. A költségek 85%-át az Európai Unió fizette, az építkezést a kínaiak nyerték el, és a hajtották végre a tervezett ütemben a koronavírus miatti nehézségek ellenére is. Tavaly júliusában a híd utolsó eleme is a helyére került. 2022-re maradt az aszfaltozás és a további munkálatok.Peljesac2

A híd szinte már teljesen elkészült, a tervezetthez képest késést (eredetileg a turista szezon előtt adták volna át) a hídhoz vezető utak hiánya okozza. Ebben az esetben az elhúzódó pályázati kiírás miatt késve kezdődött meg az építkezés, amely nem is fog teljesen befejeződni júliusra.

A tervezett 32 kilométernyi megépítendő útból valószínűleg csak 25 km készül el július végére. A legnagyobb a lemaradás a Ston-hídnál. A Ston-öböl feletti híd két alagutat (1242, illetve 1290 méteresek) köt össze 40 méter magasan a levegőben. A fizikai összeköttetés ugyan megtörtént, de a teljes munkálatokkal csak októberre vagy novemberre végeznek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy július végén az autósok, amint a hídon áthajtottak a félszigetre és délnek indulnak Dubrovnik irányába, csak a Prapratno település közelében található csomópontig juthatnak el az új úton. Onnan a régi úton kell elérniük a D8-as utat. Prapratno és a D8-as út közötti 8 kilométeres új szakaszra (a Ston-öböl felett) kell várni legkésőbb novemberig.