Július 26-án adják át hivatalosan a Pelješac-hidat!

Az elmúlt napokban több kérdés is eldőlt a híddal kapcsolatban. Már hivatalos a híd neve, és tudjuk, mikorra tervezik a hivatalos átadási ünnepséget.

Bár az elmúlt évtizedben a félsziget miatt mindenki a Pelješac néven emlegette a hidat, néhány politikus azonban szívesen adott tanácsokat, hogy kikről vagy miről kellene elnevezni az új hidat. Végül a megszokott név maradt a hivatalos a 2404 méteres hídnak, ahogy ez a fenti képen is látható.

Az átadási ünnepség napját is kitűzték. Amint korábban írtuk, a híd már elkészült, azonban a hídhoz vezető új út még nem készült el teljes hosszában. Várhatóan őszig így lehet közlekedni a félszigeten.

A híd fő célja, hogy közvetlen összeköttetés alakuljon ki a tengerparton Horvátország északi és déli részei között, többé ne kelljen a kb. 10 kilométeres boszniai szakaszon átkelni. Az olcsóbb boszniai vendéglők és boltok tulajdonosai valószínűleg sajnálni fogják az elveszett forgalmat, ezzel szemben a Pelješac-félsziget és Korčula hasznot húzhat az új hídból. A félsziget szállásai felértékelődhetnek, Korčula pedig pl. ahogy a lenti videóban is elhangzik a spliti repülőtértől számítva akár egy órával gyorsabban megközelíthető.

Hivatalosan tehát július 26-án adják át a hidat, azonban ez csak az ünnepség dátuma. Volt már rá példa az utóbbi évek horvát fejlesztéseinél, hogy a nagyközönség már a hivatalos átadás előtti napokon is használhatta az új utat vagy hidat. Az üzembe helyezés pontos dátumát amint tudjuk, megírjuk.