Dubrovnik nőtt a város és a turisztikai bérlet népszerűsége idén

Ahogy a legtöbb tengerparti üdülőhely Horvátországban, Dubrovnik is igencsak zsúfolt szezonra számíthat, ami a programokat és a turisták mennyiségét illeti.

Már nyilvánosak az idei év első öt hónapjának a statisztikái. Ezek szerint a tavalyi hasonló időszakkal összehasonlítva 46%-kal több vendég érkezett, akik 30%-kal több vendégéjszakát töltöttek a dél-dalmát város szálláshelyein. Ez a szám azért is figyelemreméltó, mert a tavalyi adatok már majdnem elérték a covid előtti 2019-es rekordév adatait. Minden jel szerint idén újra rekordot dönthet a látogatók száma.

Egyfajta rekordot ünnepelhetett a város turisztikai alkalmazása is. Ahogy a képen is látható idén májusban az eladott bérletek száma elérte a 42 400 darabot, amely nagyjából a város lakosságának felel meg.

A régen Dubrovnik Kártya (Dubrovnik Card) néven futó szolgáltatás nevét tavaly változtatták Dubrovnik Bérletre (Dubrovnik Pass). 2010 óta elérhető közös bérlet tavaly átalakult. Nemcsak a neve változott meg, hanem az arculatváltással együtt a most már digitálisan (interneten és alkalmazásokon keresztül) is megvásárolható.

A tartózkodás időtartamától függően lehet napi (35 euró), háromnapos (45 euró) vagy heti bérletet (55 euró) vásárolni. Zárójelben az internetes, kedvezményes árakat tüntettük fel. A bérlet érvényes 10 helyi történelmi emlékhely, pl. a Várfal ingyenes meglátogatására, valamint ingyenesen használható a helyi tömegközlekedés.