Mássza meg az adriai szigetek csúcsait

Közismert tény, hogy az Adriai-tenger horvát partvidékének legszebb ékessége az 1244 sziget. Kevésbé ismertek, de nem kevésbé lenyűgözőek azok csúcsai. Először is – közvetlenül a tengerből emelkednek ki.
Hrvoje Serdar / Lošinj Hotels & Villas

Ebből kifolyólag, nem jellemző rájuk a nagy tengerszint feletti magasság, de ettől függetlenül kihívást jelentenek a hegymászásra vágyó látogatók számára. Aki túracipőben szeretné megismerni szigeteinket, annak számára a lehetőségek száma korlátlan, mivel a szigetek csúcsai könnyen elérhetők, érdekesek és szépek az év minden szakában.

A szépség és a szörnyeteg – a Lošinj-szigeti Osoršćica

A gyönyörű kilátás és a könnyű elérhetőség miatt a Lošinj-szigeti Osoršćica az egyik legattraktívabb horvát szigeten található hegy. Nevét Osor városáról kapta, mely azonban nem Lošinj-szigeten, hanem a szomszédos Cres-szigeten található. A szent Gaudencius hegyi kunyhóig, a legmagasabb, Televrina csúcsig (58 m) és a szent Miklós kilátócsúcsig jelzett hegyi ösvényeken lehet eljutni Osorból, vagy Nerezinből. Az Osorščica mellett az egész szigetet ösvények hálózzák be, melyeken járva láthatod a sziget számos szépségét, de brutális izomlázban is részed lehet.

losinj 2

Bojan Haron Markičević

A természet minden arca – a Rab-szigeti Kamenjak


Kősivatag, vagy zöldellő völgyek? Rab-sziget mindezt kínálja, neked csak az a dolgod, hogy felfedezd. Hegyi ösvényen Rab városától a legmagasabb, Kamenjak csúcsig (410 m), másfél óra alatt oda lehet érni. Ez az ösvény, ahogy a Lopar közelében található ösvények, gyalogutak is, Ante Premužić, a velebiti hosszanti turistaút ismert építőjének műve. Ha már a Velebitet említjük, tudtad-e, hogy éppen Rab-sziget csúcsáról nyílik a leglélegzetelállítóbb kilátás a Velebitre, annak teljes hosszában? Készítsd elő a fényképezőgépedet!

rab

Ivo Biočina

Adrenalinbomba – Dugi otok („Hosszú-sziget“)


A Telašćica Természeti Park sziklaperemein futó hegyi ösvény egyike Horvátország legizgalmasabb ösvényeinek, mert helyenként annyira megközelíti a tengert, hogy úgy tűnhet, hogy az ember bele is markolhat a vízbe. A bátrabbakat közületek már több mint száz éve különösen vonzza a sziget központi részén található Strašna peć barlang. Akinek pedig még mindig nem elég az adrenalinból, javasoljuk, látogasson el az Orljak-csúcsra (301 m), hogy kiélvezhesse a zadari szigetvilágra nyíló gyönyörű kilátást.

foto 4

Alan Čaplar

Az aranyat érő hegy – a Brač-szigeti Vidova gora


A Brač-szigeti Vidova gora (780 m) az adriai szigetvilág legmagasabb hegye. A kilátás, mely bearanyozza napodat, minden bizonnyal a Bol melletti Zlatni rat (Aranyszarv) homokos félsziget, ahonnan a turistaút indul, melyen két óra gyaloglással lehet feljutni a csúcsra. A Brač-szigeti tartózkodást érdemes kiegészíteni a pustinja Blaca kolostor, a Murvica melletti Sárkánybarlang (Zmajeva spilja), vagy a természetes, Koloč nevű kőhíd meglátogatásával. Járj utána, a te számodra melyik az aranyérmes helyszín!

foto 5

Alan Čaplar

Kicsi, de erős – a Vis-szigeti Hum-csúcs


Bár Vis viszonylag kicsi sziget, de hegyekkel erősen tarkított – meghaladja az 500 m-es magasságot és az egész szigetet átszövik a hegyi ösvények, rengeteg érdekes hely és kilátás, sőt, egy barlangrendszer is található itt! Közvetlenül a Vis-szigeti kikötő felett található a Szent András turistaház, melyhez kettő épített hegyi út vezet, lehetővé téve a körkörös gyalogtúrát. A tekintetet a csúcsról és a Szentlélek kápolnától különösen vonzza az öböl, melyben Komiža, az egyik legszebb, hosszú halászhagyományokkal rendelkező Adria-parti település található. Ez egy olyan hely, melyet feltétlenül meg kell látogatni, meg kell ízlelni!

foto 6

Antun Cerovečki

Mint egy mitológiai helyszín – Mljet


Ez a sziget az ősidők óta ismert. Ugyanis, Homérosz hőse, Odüsszeusz, állítólag a sziget barlangjában élt! A barlang felett található Mljet legmagasabb csúcsa is, a Veliki grad (514 m). A sziget nyugati része védett nemzeti park, a parkban található ösvényeken turistaút-jelzések találhatók, így könnyűszerrel el lehet indulni számos hegyi túrára, különösen a Montokuc, Gradina és Veliki Planjak csúcsokra. E csúcsokról jól látható a Kis- és Nagy-tó (Malo i Veliko jezero), a Szűz Mária-sziget, illetve kolostor. Mljet ezen gyöngyszemei alkotják az egyedülálló Mljet-szigeti túraútvonalat, mely minden hegymászásra vágyó számára lehetővé teszi, hogy egy három napos kirándulás keretében megismerje a legszebb helyeket, melyeket a legzöldebb horvát sziget kínál.