Ahol az Adriai-tenger és a hegyek találkoznak

Az Adriai-tenger látványos, végtelen partja érthető módon Horvátország legnagyobb turisztikai vonzereje. Ha mégis másfajta élményre vágynál, például egy olyan helyre ahol a hegyek és a tenger találkoznak, az ország északi részén található elragadó kis térség egy őserdőkkel, nevezetes barlangokkal, festői hegyekkel teli, egyedülálló növény- és állatvilágú tájra vezet téged.

 Az ország kontinentális részét és a tengert összekötő autópálya mentén elhelyezkedő Gorski kotar a tengertől mindössze 30 kilométerre fekszik, mégis visszarepít azokba az időkbe, amikor a természet még érintetlen volt. Az aktivitások széles választéka, helyi ételek és hagyományok, minden a természet körül forog – Gorski kotar térségének nem akad párja Horvátországban.

A természet legjava

Itt található Horvátország nyolcadik nemzeti parkja, a Risnjak, amely a hiúzokról kapta a nevét. A park érintetlen erdői, rétjei, folyamai, folyói, barlangjai és hegycsúcsai páratlan flórával és faunával büszkélkedhetnek, mint például a Kupa folyó hatalmas forrása, amelynek felső ága a ’pillangók varázslatos völgyeként’ ismert. De a Risnjak nem az egyetlen természetvédelmi terület errefelé: a Golubinjak parkerdő, annak tűleveleseivel és számos barlangjával 1961-ben úgyszintén elnyerte a védett státuszt, míg a Zeleni vir és a skradi Vražji prolaz 1962-ben különleges geomorfológiai rezervátummá minősült. Micsoda fantasztikus négyes!

 Gorski Kotar 1.0.1

Sok minden csábithatja ide a barlangok kedvelőit is, mint például a 300 méter hosszú Vrelo-barlang, amely nemcsak hogy gazdag sziklaformációkban, hanem egyike Európa legjobban megközelíthető barlangjainak is, amelyet gyerekek vagy mozgássérültek is könnyen felkereshetnek. Az 1200 méterhosszú Lokvarka egyike Horvátország leghosszabb barlangjainak. Ugyanezt a nevet viselő mesterséges tava a környező fenyvesekkel együtt káprázatos környezetet varázsol a barlang köré.

 Gorski Kotar 1.0.2

Adrenalinfüggőknek

Felfedezésre váró természeti szépségeinek sorával Gorski kotar nem csoda, hogy az aktivitások mennyországát jelenti. A túrázók, sétálók és legfőképp a kerékpározók igencsak kedvüket lelhetik benne. A biciklisták több mint 400 km-nyi kijelölt kerékpárúton tesztelhetik képességeiket: miért ne járnák be a hegyeket és a tengerpartot egyetlen lélegzetelállító, adrenalinnal túlfűtött túrával? A téli szezon sajátos sportkihívásaival jelentkezik, és a látogatók közül sokan, akik a friss hegyi levegőt jöttek élvezni, kipróbálják az itteni sí- vagy szánkópályákat is. A számtalan lehetséges aktivitás mellett egy dolog bizonyos; Gorski kotarban nem fogsz unatkozni.

 Gorski Kotar 1.0.3

Kulturális érdekességek

Habár itt a természet uralja a vidéket, mégis akad rengeteg felfedezésre váró hagyomány és örökség, mint például kastélyok, múzeumok, templomok, szakrális hagyatékok, népművészeti házak, malmok és szobrászati műhelyek. Feltétlenül látni kell az 1651-ben épült és ma lovászati, erdészeti és halászati múzeumnak otthont adó Zrínyi-kastélyt is Brod na Kupi-ban. A Rački népművészeti ház, a Palčava Šiša, a Delač-ház és a Liči népművészeti gyűjtemény mind azt a célt szolgálják, hogy betekintést nyújtsanak a vidék gazdag múltjába. A Gomirjei ortodox kolostor, a Brod Moravice-térségben található 12 templom egyike, e vallás legnyugatabban fekvő kolostora, amely mindig is az ortodox közösség vallásos életének spirituális központja volt.

 Gorski Kotar 1.0.4

A legkiválóbb konyha

A gazdag növényvilágának köszönhetően lehetőség van arra, hogy a rakiját a fűszerek legkülönfélébb választékával ízesítsék – a borókától a fenyőig – és az sem csoda, hogy ez nem az egyetlen kiemelkedő gasztronómiai ajánlat errefelé. Gorski kotar sajátossága abban rejlik, hogy konyhája nagyrészt helyi alapanyagokat használ fel: széles gombaválasztékot, de még mogyorós pelét is kínál, ami a vidék egy szokatlan specialitása. A májustól novemberig rendezett “Plodovi gorja” fesztivál a vidék őshonos ételeit és hagyományait ünnepli és népszerűsíti. A húsételek kedvelői bizonyosan nagy élvezetre lelhetnek a helyi specialitások megkóstolásában, amelyek medve-, vaddisznó- és szarvashúsból készülnek, gyakran pörköltként tálalva gnocchival és erdei gyümölcsös ízesítéssel. Míg a tengerparti éttermekben az Adriából frissen kifogott halak aratnak nagy sikert, addig itt halételek az érintetlen folyó és tavak édesvízi halaiból készülnek, amelyek közül a legelterjedtebb a pisztráng.

 Gorski Kotar 1.0.5

Igen, ez is Horvátország. A természetes erdők, hegyek és tavak világa, messze az idegenforgalmi csomópontoktól, ahol egyesülhetsz a természettel, ki tudod pihenni magadat vagy épp edzhetsz; ahol egy olyan vidék hagyományait és páratlan ízeit ismerheted meg, amelyet a turisták ritkán látogatnak, és amely mégis az ország egyik legkönnyebben megközelíthető vidéke.