Igazi szépségért mélyre kell merülni

A horvátországi adriai tengerpartot több, mint 1000 sziget díszíti, amely a szél, a tenger és a kő sokéves közös munkájának az eredménye.

 A szárazföld leereszkedett, megengedve a tengernek, hogy közeledjen hozzánk, hogy élvezhessük a tenger alatti világot – a tenger fedte szárazföldet. Horvátországban számos olyan hely van, ahol gyönyörű búvárkodni, de egyes helyek mégis kitűnnek ezek közül.

Lastovo – gazdag természet és történelem a tenger alatt

Ha kristálytiszta tengert szeretne, Lastovo az igazi választása. Ez a legtávolabbi lakott sziget Horvátországban, és mint olyan, az első védelmi vonal volt, így nem csoda, hogy az ókortól máig nagy történelmi titkokat rejt a mélyében. Hajóroncsok és azoknak kincsei, amelyek soha sem érték el végső úti céljait, a Lastovoi szigetcsoport tenger alatti világának díszei. Lastovo a legújabb horvátországi természetvédelmi park, egyidőben szelíd és durva, a tenger alatti területe a földközi növény- és állatvilágban rendkívül gazdag.

 buvarkodas 1.0.1

Vis Roncs (Olupina Vis) – a hazatért hajó

A Vis gőzhajó nyugodtan haladt az útján, amíg ki nem tört a Második Világháború. Neutrális oldalon szeretett volna maradni, de a szövetséges tengerészet elzárta útját, és a saját konvojaihoz csatlakoztatta. A háború során mindenhova utazott, Észak-Amerikától Afrikáig, a háború végén a hajó hazatért, haza az Adriai-tengerre. Elkerülte az összes háborús támadást, átélte az összes csapdát, majd elsüllyedt a saját „udvarában“, Plomini-öböl mellett, ahol aknára bukkant.

Ezért ma közelről megfigyelheti a roncsot anélkül, hogy túl nagyon eltávolodná a parttól. Merüljön bele a történelembe, érezze a hajó nagyságát, és csodálja az összes tengeri lényt, amelyet a környéken lát.

 buvarkodas 1.0.2

Bobara kis sziget – keskeny ajtó mögött határtalan tér

Dubrovnik közelében van, és kalandra vágyik? A tenger elvihetne Önt az egyik legszebb adriai barlangba. Csak néhány száz méteres mélységen eléri a keskeny átjárót, amely egy gyönyörű barlanghoz vezet – a barlang kezdőknek is alkalmas, mert 15 méteres mélységen található. A bátrabbak részére a sziget külső oldalán egy 80 méter mély víz alatti fal rejti a víz alatti élet kincseit, szépségeit.

 buvarkodas 1.0.3

Baron Gautsch – elsüllyedt óriás

A több, mint 100 évvel ezelőtt elsüllyedt, 85 méter hosszú hajó az isztriai tenger mélyén rejtőzik. A Trieste felé tartó úton a hajó túlságosan észak felé haladt, így Rovinj közelében elsüllyedt. E helyet minden búvárnak kell meglátogatnia, hogy tanúja legyen az egyik legnagyobb adriai tragédiának a helyszínének, amely csak két évvel a Titanic süllyedése után lezajlott. Ezért ezt a hajót gyakran Adriai Titanic-nak is nevezik.

 buvarkodas 1.0.4

Kornati Nemzeti Park – belülről fakadó szépség

A Kornati szigetcsoport igazi szépsége belül rejtőzik, ezért csak meg kell nézni a felszín alá, és világos lesz számára, hogy miért ennyire vonzó e hely. A gazdag természete és a látványos tenger alatti világa e nemzeti park fő jellegzetességei. Az érintetlen mélységek lehetővé teszik, hogy a legszebben érintkezzen a házigazdáival, de ha Ön nem nagy búvár, a kristálytiszta tengernek köszönhetően a felszínről is élvezheti a látványt. A Kornati bizonyítéka annak, hogy az álmok igazán valóra válnak – a tenger és a szárazföld, az észak és a dél érintkezésének eredménye, hogy a kornati sorban találjuk a leggazdagabb állatvilágot, a legváltozatosabb tenger alatti szobrokat, az egész Földköz egyik legszebb szigetcsoportját.

 buvarkodas 1.0.5

Žirje – tenger alatti történelmi múzeum

A Junkers Ju 87 típusú, „csuka” néven ismert német bombázó 5709 példányban készült, máig viszont nagyon kevés maradt meg. Kettő múzeumban található Londonban és Chicagoban, kettőt Görögország és Norvégia tengeréből húztak ki, míg ezt a žirje-it 2014-ben találták meg, és még mindig ott van a tenger fenekén. Tervezik azt kihúzni és restaurálni, de amíg a repülő minőségi restaurálására szükséges feltételek nem lesznek biztosítva, díszíteni fogja az adriai tenger fenekét.

Ragadja meg a lehetőséget, és látogassa meg élőben ezt a tenger alatti történelmi múzeumot, amíg egy igazi múzeumban el nem helyezik.

 buvarkodas 1.0.6