Ha a Stelvio tetszik, nézd csak meg a Sveti Juraj utat!

A Sv. Jure a Biokovo-hegy legmagasabb csúcsa, és Makarska város felett emelkedik. Meghódítása különleges élmény a kerékpárosok számára.

 Horvátországnak saját Stelvioja van, a neve Sv. Jure. A Biokovo-hegy legmagasabb csúcsa, és Makarska város felett emelkedik. Makarska mellett, szinte összekötve, a legszebb adriai tengerparti települések helyezkednek el – Brela, Tučepi, Podgora, Gradac, stb.

 SvJure 1.0.1

A Biokovot, a Split városától délre fekvő partot követő hegylánc mély tiszteletnek az érzését kelti az emberben. Azonnal világossá válik, hogy egy tiszteletre méltó természetes jelenség áll előtte, amelyet megfontoltan kell meghódítani, hogy élvezhesse bájait.

 

 SvJure 1.0.2

A Sv. Jure meghódítása különleges élmény a kerékpárosok számára. A mászás néhány irányból indul, mindegyik a tengerszintről, a melegséggel és mediterrán illatokkal hódító tengerparti településekből. Néha a hegy közelsége furcsán egyesül a kristálytiszta tengerrel a Biokovo lábánál.

 SvJure 1.0.3

Az út 35 km-ig emelkedik 1762 méterre a tengerszint felett, és Horvátország legmagasabb útja. A csúcsról nyíló kilátás hihetetlenül szép – az egyik oldalon láthatók a víznyelők, amelyekben rejtőzik e természetvédelmi park élővilága, valamint az Imotsko polje, a nyugaton viharos időben az Appennini-hegylánc körvonalai. A csúcsig vezető szerpentinek a Stelviora emlékeztetnek, különösen, ha Podgora településből indul. A csúcsról nyíló kilátás megéri az összes erőfeszítést és mászást.

 SvJure 1.0.4

A lejtők nem nagyok, a mászás hosszúsága mégis fárasztó. Amennyiben a Sv. Jure túl nagy kihívás, akkor is jó helyen van. A tengerpartot követő út élvezetet nyújt, és megéri az egy-két órás utazást gépkocsival, délebbre, a Makarskai riviéráig. A kerékpárutak jól vannak megjelölve, és élvezetes tekerést garantálnak az előre meghatározott útvonalakon.

 SvJure 1.0.5

Dalmácia ezen része külön figyelmet szentelt a kerékpárturizmusnak, és nagyon sok objektumot fog látni, amely a kerékpáros vendégeknek alkalmas. A tenger közelsége, a halászati kultúra, és a helyi lakosság szinergikus együttléte a tengerrel gasztronómiai élvezetet garantál a mediterrán konyha terén. A kontinentális hátország helyi szokásaival ötvözve, e régió egy másfajta konyhát, eredeti ízeket és élelmiszereket hoz az asztalra.

 SvJure 1.0.6