Montenegró jelenleg Európa harmadik legforróbb országa

Kezdődik az igazi nyár, és terveink szerint egyre többet foglalkozunk majd az aktuális időjárással. Kedden szinte csak ciprusi és török településeket találunk Európa legmelegebb települései között. A keddi csúcsot kontinensünkön a ciprusi Lefkoniko és a török Urfa településeken mérték, mindkét helyen már 35,8 fok volt!

Az Adria-rajongóknak jó hír, hogy Montenegró jelenleg a kontinens harmadik legmelegebb országa, a fővárosban, Podgoricán 32,4 fokot, a tengerparton Tivatban szinte ugyanannyit, 32,3 fokot mutattak a hőmérők. Nem sokkal volt kevesebb Barban, itt 31 fokot mértek.

A horvát Adrián délről észak felé fokozatosan csökkent a hőmérséklet, a tengerparton a legmelegebbet Dubrovnikban mérték (30 fok), Zadarban 28,6 fokot, Rijekán 26,8 fokot hozott a tegnap. A legmelegebb horvát településnek a magyar határhoz közeli Eszék (Osijek) bizonyult a maga 30,2 fokos hőmérsékletével.

Továbbra is Közép-Kelet-Európában van inkább meleg, mint a mediterrán vidékeken. Spanyolországban Murcia (30,8 fok) kimagaslik, de a többi részen 27 fok alatt van a hőmérséklet. A portugál tengerparton, az Algarve-on még kicsit hűvös van, Faroban 23,2 fokot, Sagresben 21,2 fokot mértek. Olaszország lassan, de melegszik. Ugyan Brindisi 30,4 fokot, Bari pedig 29,4 fokot mutatott tegnap, de az ország többi részén még nem tombol a meleg.