Sveti Stefan – ismét nyitva Montenegró luxusszigete

Hat évvel ezelőtt szerezte meg az üzemeltetési jogokat a világhírű szingapúri székhelyű Aman-csoport. Három évvel ezelőtt beszálltak a görögök is, és sok késés és kisebb-nagyobb csetepaté után végre április végén végre a teljes kínálattal kinyitottak a sziget villái és megkezdődhetett a szingapúriak 30 éves bérleti szerződése.

Sveti Stefan a legendás nyaralóhely még az egykori jugoszláv érából. Rengeteg híresség fordult itt meg az előző évtizedekben. Az egykor 118 villából álló komplexum leghíresebb villája maga a 118-as számú, ahol többek között Sophia Loren, Elizabeth Taylor vagy Sylvester Stallone is eltöltött néhány éjszakát. A híres 118-ast már csak az új nevén (Sveti Stefan Suite) lehet foglalni, főidényben 3500 euróért (kb. 1 millió forint) éjszakánként. A legolcsóbb villa is 900 euróba (kb. 270 000 Ft) kerül egy éjszakára.

20130502sveti stefan2

A késés egyik oka az un. 25-ös blokk volt, ahol az egykori Szent Alekszandr Nyevszkij templom romjaira bukkantak az építkezések alatt. A templomot a kommunista vezetés 1959-ben az alapjáig lerombolta. Ezek az alapok bukkantak elő most a munkálatok alatt. Az építtetők természetesen a lehető legkisebb ráfordítással oldották volna meg a problémát, de a helyiek ragaszkodtak a templom helyreállításához. Hosszú időbe telt, amíg kompromisszumra jutott a budvai lakosság és a szállodások.

20130502sveti stefan4

A helyiek egyébként újabb munkahelyekhez jutottak a komplexummal. A 350 alkalmazott 90 százaléka helyi lakos. Van olyan is, akinek a szülei is a szigeten dolgoztak a régi szép időkben, például az egykori legendás főpincér fia. Az a főpincér, akinek sikerült megnyugtatnia a dühöngő német színészt, Klaus Kinskit, amikor Sophia Loren elfoglalta előle a híres 118-as villát.

A mostani alkalmazottakra is ráfér egy kis nyugtatás, ugyanis elég sokat késik a szálloda a dolgozók bérével, ezért az alkalmazottak már áprilisban panaszt is tettek az idegenforgalmi minisztériumnál.

20130502sveti stefan5

Ha valaki olyan szerencsés, hogy a sziget 50 szobájában vagy a Milocer villa 8 szobájában tölthet egy éjszakát, feltétlenül írjon nekünk. Ezen felül hat vendéglő, három strand, egy medence és csodás fenyő és olíva lugasok várják a vendégeket.