Turizmus: Montenegrónak jósolják a legnagyobb fejlődést

A világ turisztikai szakértőinek előrejelzése alapján az idén és a következő 10 évben is Montenegróban fejlődhet legjobban a turizmus – a korábbi befektetésekhez képest.

A World Travel and Tourism Council (WTTC) minden évben elkészíti jelentését és előrejelzését a turizmus helyzetéről a világban. A turizmusban dolgozó üzletemberek és politikusok szervezete leginkább az iparág és a gazdasági folyamatok kölcsönhatását vizsgálja.

A 2013-as adatok alapján Montenegró a 135. helyen áll az országok rangsorában, ha azt nézzük, hogy egy országnak mennyi bevétele származik a turizmusból. Ezek abszolút értékek, vagyis kisebb ország tekintetében kisebb bevételekkel számolhatunk. Csak a példa kedvéért, a 180 ország közül Lengyelország a 38., Csehország az 50. és Horvátország az 54. helyen áll.

Már más Montenegró helyezése, ha az nézzük, hogy a turizmusból származó bevételek mennyire fontosak az adott országnak, a turizmus a GDP hány százalékát termeli ki? Ha nem csak a közvetlen bevételeket (szállodák, utazási irodák, repülőjegyek stb) vesszük, hanem a turisták más költéseit is (üzemanyag, vendéglő, stb.), akkor 20 százalékos aránnyal Montenegró a 36. helyre került. Horvátországban még ennél is fontosabb a turizmus, itt a GDP 28,2 %-át adja a közvetett és közvetlen turisztikai bevétel, és ezzel 19. helyen állnak a horvátok.

A WTTC Montenegróról szóló kiadványából az tűnik ki, hogy az ország biztató fejlődés előtt áll, a turizmusba áramló befektetések 2014-ben ebben az országban emelkednek majd a legjobban és előrejelzésük szerint ez a tempó 2024-ig kitart majd. A szervezet 8,8 %-os növekedést jósol a turisztikai beruházásokban a következő tíz évre, amellyel Montenegró az első helyre került. Ez a 8,8 %-os emelkedést természetesen a korábbi évek befektetéseihez kell mérni. Az előrejelzés szerint, saját magához képest egyik ország sem fejlődik ennyit a következő tíz évben.