Továbbra is Cipruson a legtisztábbak a strandok

A fürdésre alkalmas vizek minősége tavaly ugyan kissé romlott 2009-hez képest az EU-ban, de az uniós országok tengerparti vizeinek 92,1 százaléka, az egyes országokon belüli folyó- illetve állóvizek 90,2 százaléka így is teljesítette fürdőzési szempontból a minimális uniós vízminőségi követelményeket.

Ezt állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság évente kiadott közös tanulmánya, amely az EU 27 országában mintegy 21 ezer tengerparti, illetve belföldi fürdőhely minőségét vizsgálja.

A parti fürdővizek mindössze 1,2 százaléka, az országon belüli vizek 2,8 százaléka nem felelt meg a minimális követelményeknek, míg a fennmaradó rész minőségét a nem megfelelő adatok miatt nem lehetett mérni. Az országokon belüli vizek közül legtöbb kívánnivalót a folyók vízminősége hagy maga után - derül ki a tanulmányból.

A listát Ciprus vezeti, ahol a fürdőhelyek 100 százalékában találták megfelelőnek a vízminőséget, a legszigorúbb követelmények szerint is. A második helyen a magyarok kedvelt utazási célpontja, Horvátország fürdővizeinek minősége áll, 97,3 százalékkal. A harmadik Málta 95,4 százalékkal, a negyedik Görögország, 94,2, míg az ötödik Görögország, 94,2 százalékkal.

Az EU lakosai kedvenc európai fürdőhelyeik vízminőségét a Water Information System for Europe (WISE) rendszerben kísérhetik figyelemmel, amely adatletöltést és interaktív térképek használatát is lehetővé teszi, sőt az Eye on Earth honlapon az általuk használt vizek minőségéről is beszámolhatnak.