Izzad Európa októberben – a melegrekordok hete

Meglepő rekordokat hozott az első októberi hétvége Európa számos részén, de már napvilágot láttak az első szeptemberi hőmérsékleti összegzések is, és ezekből kiderül, hogy sok helyen melegrekordot hozott az idei szeptember.

Nagy-Britanniában tényleg megbolondult az időjárás, szombaton hivatalosan is megdőlt minden idők legmagasabb októberi hőmérséklete. Szombaton, nem sokkal délután három óra előtt Gravesend településen 29,9 fokot mértek, amely abszolút brit októberi csúcs, és ezzel megdőlt az 1985-ben mért 29,4 fokos korábbi rekord. Ezen a napon a londoni St. James parkban is 29,1 fokot mértek, így az a furcsa eset állt elő, hogy októberben London melegebb volt, mint Barcelona vagy Los Angeles. Nehéz elhinni, hogy Londonban hasonló hőmérsékletet mértek, mint a horvátországi Dubrovnikban, ahol szintén jóval melegebb van a szokásosnál. Nagy-Britanniában a szokatlan meleg a következő két napban is folytatódik.

Szintén a hét meglepő eredményei közé tartozik, hogy az esernyők országának fővárosában, az írországi Dublinban, ezen a héten mérték az idei év csúcshőmérsékletét. A dublini repülőtéren szerdán 24,1 fokot mértek, amely eléggé meglepő, ahhoz képest, hogy nyáron (június 26-án) csak 23,3 foknál tetőzött a „meleg”. A skót Altnaharra is lekörözte a nyarat a héten, itt 24,3 fokot mutatott a hőmérő, még nyáron csak 23,8 kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Olaszországban napvilágot láttak a szeptemberi összesített adatok, és számos helyen új rekord született. Például, Torinóban ez volt a legmelegebb szeptember, mióta rendszeresen mérik a hőmérsékleteket, vagyis 1753 óta! A 23,1 fokos szeptemberi átlaghőmérséklet abszolút rekord. Ha a napi maximumokat nézzük csak, akkor a szeptember 27,6 fokos átlaggal zárt, amely körülbelül öt fokkal melegebb az előző 30 év átlagánál. Torino mellett, Alessandria, Trieste (Trieszt) és Piacenza is minden idők legmelegebb szeptemberét tudhatja maga mögött. Milánóban is nagyon meleg volt a szeptember, de az 1995-ös szeptember még megtartotta első helyét.

A szomszédos Horvátországban is szokatlanul meleg volt a szeptember. Itt a 19. század vége óta végeznek méréseket, de megdőlt a szeptemberi melegrekord Zágráb, Rijeka, Split és Knin településeken. Ezen a héten is 4-5 fokkal volt melegebb a szokásosnál, a szombaton Dubrovnikban mért 29 fok új helyi rekordnak számít. A tengervíz hőmérséklete is kellemes, bár már nagyobb a szóródás, mint főszezonban. Hvar-sziget mellett még mindig 25 fokos, de Krk-szigetnél már csak 20 fok körül van. 

Brighton (Nagy-Britannia) strandja: 26 éve nem volt ilyen meleg az október! (Kép: dailymail.co.uk)