Betiltható-e a napozás?

A NyáriLapon rendszeresen beszámolunk arról, hogy az egyes külföldi országokban milyen különösebbnél különösebb korlátozásokat vezetnek be a helyi önkormányzatok. Korábban hírt adtunk már arról, hogy Svájcban a nudista túrázást tiltották be, Eszéken büdösen és félmeztelenül nem lehet villamosra szállni, a montenegrói Budva központjában a toplessezés került tiltólistára, a brit kocsmákban pedig az ivóversenyekért jár büntetés. Ami viszont Andalúziában, Benalmádena tengerpartján képezi a vita tárgyát, az tényleg nagyon meglepő. Itt ugyanis korábban rendeletben korlátozták a napfürdőzést a nyilvános tengerparton. Most az Andalúz Képviselőtestület (Junta de Andalucía) azonban felemelte szavát a szerintük jogsértő rendelkezés ellen.

A testület szerint törvénysértő az olyan tengerparti „jogok” – mint például a napozás – korlátozása, így az erre vonatkozó rendeletet vissza kell vonni. Rámutattak, a szabályozás ellentétes a part menti területekre vonatkozó spanyol törvénnyel (Ley de Costas).

A Városháza a szóba forgó tengerparton korábban engedélyezett olyan intézkedéseket, amelyek magukban foglalják a napernyők használatát a függőágyak és a vízpart között. Sőt, a törvény azt is kimonja, hogy a sütkérezés biztonsági és tisztasági okokból csak délelőtt 11 óra után megengedett a partszakaszon.

Az Andalúz Képviselőtestület levelében figyelmeztette a benalmádenai városatyákat, a napozóstop miatt akár állami vagy regionális szinten is megtámadhatják a várost. 

Az ügy folytatásáról beszámolunk majd, mindenesetre egy biztos: a helyi városvezetés már csak idegenforgalmi szempontból is fontolóra vehetné az Andalúz Képviselőtestület intelmeit...