Kánikula Európában, párás idő Los Angelesben

Délkelet- és Közép-Európa, akárcsak Magyarország, továbbra is trópusi forróságtól szenved. Csehországban, Olaszországban, Horvátországban és Romániában – hazánkkal együtt – a hőmérséklet már meghaladja a 35 fokot, néhol a 40 Celsiust is. Bulgáriában például lovakkal és öszvérekkel szállítják a vizet a 37 fokos hőségben egy természetvédelmi területen tomboló erdőtűz oltásához. A görög tenger partján a meleg viszonylag elviselhető, az erős északi szeleknek köszönhetően "csak" 32-36 fokot mutatnak a hőmérők. Spanyolországban 70 éve nem láttak olyan aszályt, mint most. A valenciai régióban pusztító tűz miat 4000 embernek átmenetileg el kellett hagynia otthonát, közülük néhányan időközben visszatérhettek – közölte Jorge Fernández Diaz belügyminiszter kedden, hozzátéve, hogy a helyzet lassan stabilizálódik. Németországban egymást követték a szélviharok, villámcsapások, felhőszakadások és a jégesők a hét végén, óriási anyagi károkat okozva.


Zivatarok áztatják Ázsiát és Ausztráliát

Nedves légtömegek alakítják az időjárást Ázsia keleti partvidékén. A japán Honshu, Shikoku, and Kyushu szigeteken özönvízszerű esőzések miatt ezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat. A helyzet hasonló Kína keleti és középső részén, és a heves esőzések eléréték a koreai félszigetet is. India északkeleti részének árvíz sújtotta területein továbbra is feszült a helyzet. A helyi sajtó beszámolói szerint az idei monszunesőknek Asszám szövetségi államban már 81 halálos áldozatuk van. Ausztráliában (ahol jelenleg tél van) egy hideg front alakítja az időjárást, zivatarokkal az ország dél-nyugati szegletében.
 

Komoly viharkárok, 23 halálos áldozat az USA keleti partján

Két hete hőmérsékleti rekordok dőltek, és tikkasztó kánikula tette próbára az Egyesült Államok észak-keleti partján és a középső-atlanti államaiban élőket.... a hétvégén pedig viharok tomboltak a keleti parton. North Carolina és New Jersey között kétmillió lakás és munkahely maradt áram nélkül. A károkról ide kattintva tekinthetnek meg egy videot. A heves viharok után négy nappal 1,8 millió háztartásban még mindig nincs áram. A klíma és hűtőszekrény nélküli lét a több mint 35 fokos hőségben sokak számára szinte elviselhetetlen.


Még tart a „june gloom” Los Angelesben

Tavasz végétől általában júliusig tart a „june gloom” (júniusi sötétség) néven emlegetett időjárási jelenség az egyébként napsütötte Kaliforniában. Ilyenkor sápadt, vastag szürke felhőtakaró borítja az eget, ami általában 15-20 fok közötti párás, nappali hőmérséklettel jár. A Los Angeles-i Hollywood Boulevardot mutató webkamerán látható, hogy még most, július 4-én is ködös, párás az idő a hírességek városában.

 

/NyáriLap összefoglaló/