Etna: újabb kitörések

Felébredt téli álmából Európa legnagyobb vulkánja. Tízhónapnyi csendes aktivitás után az elmúlt napokban "beindult" Európa legmagasabb tűzhányója, az olaszországi Szicília szigetén fekvő Etna. Az 1200 négyzetkilométer területű, 3329 méter magas tűzhányó-komplexum február 19-e óta heves kitöréseket produkál, amelyek során törmelékszórás és lávaömlés is zajlik.

Az Earth Observing-1 nevű műhold felvételét pénteken közölte a NASA, a kép az első nagyobb (19-ei) kitörés után 3 órával készült. A fotó hamis színezésű, így jobban megkülönböztethetők rajta a felhők (fehérrel), a hegyet borító hó (világoskékkel), az erdők és a szántóföldek (zölddel), illetve a friss lávafolyás (pirossal). A lávafolyás felett a kitörési felhő (plume) is látható.

„A tűzhányó jelenlegi működése, a gyors egymást követő intenzív kitörések bár nem példa nélküliek, azonban ritka az Etna elmúlt évtizedekbeli működésében. A most zajló eseményekhez hasonló kitöréssorozat 2000-ben volt” – írja a Tűzhányó Blog, ahol részletesen követik az eseményeket, számos fotó kíséretében.

Szombat este újabb kitöréseket produkált az olasz vulkán, 600-800 méter magas lávaszökőkúttal!

Forrás: origo.hu