Frissítő és különleges: mentoni Citromfesztivál

Elég volt már a hóból, latyakból, vagy éppen az esőből? Akkor irány az ilyenkor is napos dél-franciaországi Menton! A Riviéra egyik kellemes kisvárosában egy évről évre szemet gyönyörködtetető, és valóban különleges téli karnevál (Fête du Citron, avagy a Citromfesztivál) várja a színekre, és egy kis jó időre éhes turistákat.

Az évente 230 ezer látogatót vonzó, vitamindús karneválra hagyományosan a farsangi időszakban kerül sor, a Riviéra lakói ezzel a programmal búcsúztatják a telet, és köszöntik a tavaszt. Az ötlet nem is túl bonyolult: végy rengeteg citromot és narancsot (igaziakat, hiszen a dekorációhoz eredeti gyümölcsök kerülnek felhasználásra), és építs meg belőle bármit! A mentoniak ezt tényleg profin csinálják, a Citromfesztivál hivatalos Facebook oldalán fantasztikus építményeket láthatunk az előző évekből is, és naprakész információk kerülnek fel az oldalra – igaz franciául.

Az idei 80. fesztivál tematikája a „80 nap alatt a Föld körül” cím köré csoportosul, tehát biztosan megcsodálhatjuk a világ leghíresebb épületeit, és még sok más érdekességet is. A kompozíciók elkészítésén mintegy 300 fős stáb dolgozik, és 145 tonnányi gyümölcsöt használnak fel. A karneválon kívül citrusfélék kiállításával, illetve társrendezvényként orchidea kiállítással is találkozhatunk. (Az orchidea kiállítás helyszíne a Menton's Palais de l’Europe). A fő szerep persze a citromos kompozícióké a városban: nappal és este a város korzóján Pazar felvonulással szórakoztatják az érdeklődőket.

De hogy miért éppen citrom? Az 1920-as évek Európájának fő citrom exportőre bizony Menton volt, a citrusfélék kiállításának ötlete egy helyi hoteltulajdonos fejéből pattant ki. A szálloda kertjében lebonyolított kiállítás sikere nyomán a rendezvény rövid időn belül karnevállá nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a Fête du Citron lehetőséget kínál arra is, hogy megkóstoljuk a helyi gyümölcstermés legjavát is.

Az idei Citromfesztivál március 6-ig tart Mentonban, tehát akár még beleférhet egy kiruccanás az idei programokra!

Készül egy vicces figura, narancsból és citromból (Kép: vosizneias com)