Tornádó Floridában, tavasz San Franciscóban

Az elmúlt napokban az USA északi és középső államait újra megbénította a havazás. Michigan állam nyugati részén a tapadós hó súlya alatt több távvezeték is leszakadt, az utakat eltorlaszolta a hó, egyesek járhatatlanná is váltak, és repülőjáratok százai késtek a rossz idő miatt. Sajnos Floridában sem volt barátságosabb az idő a hét elején. Az állam több megyéjére ugyanis riasztást adtak ki hétfőn, Manatee és Sarasota megyékre, valamint Tampa Bay további területeire tornádó csapott le, ami kedden a heves esőzésekkel kiegészülve tomboló vízoszlop formájában tarolt. Ide kattintva az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (National Weather Service) egyik önkéntes megfigyelője által, Hillsborough Bay-ben készített fotó látható a tornádóról. Az öböl felett kavargó vízoszlop, elérve a szárazföldet, 120-140 km/h-ás sebességgel haladt tovább. Személyi sérülésekről nem érkezett hír, viszont jelentős károk keletkeztek a forgószél nyomán: jelzőlámpákat, tetőket, házakat, utcán parkoló gépjárműveket rongált meg a vihar.

Tavaszias idő Georgiában

Van, ahol viszont igazán kellemes az idő. Enyhe volt a tél Georgia államban, ahol már kezdik meg- megmutani színeiket és szirmaikat a virágok. Olyan növények, amelyek tipikusan február harmadik hetében hozzák meg első virágaikat, idén már januárban virágozni kezdtek. A "tavasz városának" is nevezhetjük a Richmond megyei Augustát, ahol az átlag feletti téli hőmérsékleteknek köszönhetően a japán magnóliák és az aranyeső már teljes virágban áll, és a somfa is kezd rügyezni - újságolja Max Brown, a Georgia Regents Egyetem talajfelügyelője. Hozzátette, ha az enyhe idő folytatódik, a növények még tovább virágozhatnak. - Az egyetlen "fenyegetést" számukra a túlzottan nagy mennyiségű csapadék jelentheti - mondja a szakértő.

 Tulipánokkal és nárciszokkal tavaszolnak San Franciscóban

Az észak-kaliforniai városban csodálatos tulipán tenger fogadja a 39-es móló környékén sétálókat. Ez már hagyomány, a város minden évben Hollandiából rendeli a virághagymákat. Tavaly november és december között ültettek, most pedig már lehet csodálni az eredményt. Ebben persze az időjárás is közrejátszik: az enyhe januári, a hűvösebb és csapadékos februárnak köszönhető, hogy immár csodálatos színekben pompáznak a növények. Virágrajongók, figyelem! Ha ez még nem lenne elég, a tulipánok között mintegy 1200, válogatott fajtájú nárcisz is a tavaszt hirdeti San Franciscóban.

Tulipánok hirdetik a tavaszt a 39-es mólónál, San Franciscóban (Kép: ktvu.com)