Várat még a jó idő magára Spanyolországban

Térdig érő hóban gázolnak a spanyolok. Talán nem meglepő, de a mediterrán ország ilyen is tud lenni! Hivatalos jelentések szerint közel 1500 km-nyi utat kellett lezárni az ország területén.

Madrid, Mancha és Navarra is szerepel a legsúlyosabb hóhelyzettel küzdő régiók között, számoltak be róla a mai spanyol híradások, de a déli területeken is ilyen a helyzet, vagy hasonlóra van kilátás. Galícia nyugati részén, egyes területeken az 1,5 méteres vastagságot is elérheti a hótakaró, az országos átlag azonban "csak" 15 cm, számolt be róla a thinkSPAIN. A meteorológiai előrejelzések szerint havazásra kell készülni minden, a tengerszinttel megegyező, vagy annál magasabban fekvő területen, viharos szél kíséretében, amely sebessége elérheti a 90 km/h-ás sebességet is.

A szokatlanul zord időjárás azonban legfeljebb jövő hét közepéig fog tartani Spanyolországban a prognózisok szerint.

A többnyire napos, kellemes időjárásáról ismert Spanyolországban természetesen ritkábbak az országos kiterjedésű havazások, mint hazánkban. A magas hegyvidéki területek persze ott sem kivételek telente. Arra viszont utoljára 2010-ben volt példa, hogy szinte az egész Földközi-tengeri térség behavazódjon, ráadásul március közepén(!): Mallorcától kezdve Velencén át Görögországig számos mediterrán desztinációt fehér lepel borított.

Még egy tűzoltóautót is befogtak Spanyolország déli részén (Kép: wildfiretoday com)