Brazília: jelentősen nőttek a dengue-láz okozta megbetegedések

Éppen ezért körültekintésre és óvatosságra hívjuk fel Olvasóink figyelmét, akik éppen a dél-amerikai országba készülődnek. A tavalyi adatokhoz képest az idei év első két hónapjában 190 százalékkal, háromszorosára nőtt a dengue-láz eseteinek száma, vagyis hivatalosan is járvány van Brazília nyolc államában.

Az esetek 84,6%-át Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Parana, Espiritu Santo, Mato Grosso és Goiás államokban regisztrálták, az ország déli, délkeleti és középső-nyugati részén. Ezekre a területekre figyelmeztetést adott ki a brazil hatóságok.

Alexandre Padilha, brazil egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy az jelenleg, az esős évszak miatt a dengue-lázat terjesztő moszkítók elszaporodnak, így fontos, hogy az emberek már otthonaikban is tegyék meg az óvintézkedéseket a szúnyogok ellen. A megbetegedések több mint felét egyébként DENV-4-es típusú vírus okozza, melyen kívül még további három vírus is fertőz az országban.

A minisztérium közölte, a dengue-láz súlyos eseteinek száma 44 százalékkal csökkent, és a megbetegedések 20 százalékkal kevesebb halálos esetet is követeltek a tavalyi évvel összehasonlításban. A dengue-lázon kívül azonban más kihívásokkal is meg kell küzdenie Brazíliának, ahol jövőre FIFA futball világbajnokságot, 2016-ban pedig Olimpiát rendeznek.

A rendőrség elfoglalta Rio de Janeiro nyomornegyedét

A brazil rendőrség pár napja a hadsereg, páncélautók és helikopterek segítségével, mintegy 1300 fő bevonásával vette be Rio nyomornegyedeit a brazil főváros nemzetközi repülőterének környékén. Az akció célja az volt, hogy felszabadítsák a szép fekvésű várost az ún. favelasok hatalma alól. A favellák lakói öntörvényűen, gyakorlatilag rendőri ellenőrzés nélkül élnek, s a drogbandák támogatóinak alapvető bázisát képezik. Az illegálisan épült nyomornegyedekben kiemelkedő a bűnözés (meglátogatásuk ezért turistáknak egyáltalán nem ajánlott).

Rio de Janeiro (Kép: vecd.org)