Akár börtön is járhat kavicsgyűjtésért a török tengerparton

Komoly bajban lehet az amerikai Jason Dement és felesége, akik hat napot töltöttek a népszerű török tengerparti üdülőhelyen, Antalyán. Hazautazáskor kellemetlen meglepetés érte őket a repülőtéren, a török hatóságok letartóztatták őket történelmi műkincsek kicsempészésének vádjával.

A pár elmondása szerint szeretnek kavicsokat, köveket és olyan dolgokat gyűjteni, amit a tenger partra vetett. Ezt teszik a világ tengerpartjain, így ezt tették Törökországban is. Törökországban rendkívül szigorú törvények vonatkoznak a műkincsek védelmére és kicsempészésükre is. Az amerikai számos gyűjtött „kincséből” kettő lett gyanús, amelyeket később egy múzeumi szakértő is műkincsnek minősített. Állításuk szerint ezek a kövek akár kezdetleges kőszerszámok is lehetnek a régi korokból, így régészeti leletnek minősülnek. 

Csak óvatosan azokkal a kavicsokkal! Konyaaltıi strand Antalya

Az amerikaiak szerint a két követ egy teljesen átlagos tengerparton találták, amelynek a közelében nincsenek ókori romok vagy történelmi maradványok. A párt egy nappal később kiengedték a börtönből, de Törökországot nem hagyhatták el, amíg az ügyük nem rendeződik, így Antalyán egyik szállodában várják, amíg döntés születik az ügyükben.

A férfi közben az interneten kért segítséget. Blogján azt írja, hogy jelenleg a múzeum hivatalos jelentésére várnak, amely a műtárgyak igazi értékét hivatott megbecsülni. Ez a jelentés sokat számít majd a döntésnél, a jelenlegi török törvények szerint akár 12 év börtön is kiszabható műkincsek kicsempészéséért.