A turistautakat nem érintik a török megmozdulások

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségénél egyelőre nem tudnak arról, hogy bármilyen gondot okoznának a turizmusban a törökországi zavargások. Molnár Judit alelnök az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a Magyarországról szervezett utak zöme a török tengerpartra irányul, ezen a területen pedig nincsenek tüntetések.

Nem tapasztalta hatását az idegenforgalomra az utcai zavargásoknak a Green Travel utazásszervező értékesítési vezetője sem, aki hétfőn érkezett haza Törökországból. Mihálka Róbert az MTI-nek elmondta: folyamatosan figyelemmel kísérik a fejleményeket, de eddig semmiféle problémát nem jeleztek az utazási iroda helyi idegenvezetői.

A Törökországba a legtöbb turistát utaztató Green Travel által szervezett utak többsége is a tengerpartra irányul. Városlátogatásokat is szerveznek, például Isztambulba is, de ezek ritkák, és a következő hetekben nem indul ilyen út - fejtette ki a szakember. Elmondta azt is, hogy az izmiri repülőtéren - ahonnan Budapestre érkezett -, illetve a városban nem tapasztalt a tüntetésekkel kapcsolatban erősebb rendőri jelenlétet, vagy útlezárásokat. Véleménye szerint a néhány városban zajló megmozdulások az esti órákra, és csak meghatározott területekre koncentrálódnak.

Pamukkale mészkőmedencéi (Kép: goturkey.com)

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata hétfőn közzétett figyelmeztetésében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban Törökország több városában is volt olyan tüntetés, tömegrendezvény, amelyen a résztvevők súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőrség beavatkozott és ezerhétszáz embert őrizetbe vett. A tárca ezért azt kéri a Törökországba utazó magyar állampolgároktól, hogy kerüljék el a tüntetéseket, tömegrendezvényeket az országban.

A konzuli szolgálat tájékoztatása szerint ilyen események voltak egyebek mellett Ankara Kizilay városrészében, Isztambulban a Taksim téren és Besiktas városrész több pontján, valamint Izmirben, Adanában, Bursában és Bodrumban is. Hozzátették: nem kizárható, hogy a következő napokban is hasonló események történnek.