Sörvillamos közlekedik Brnóban

A cseh város kombinálta két nevezetességét: a villamost és a sört.
A sörvillamos kívülről (Kép: lidovky.cz)

Azt már korábban is láttuk, hogy a cseh tömegközlekedési vállalatok milyen kreatívak az utóbbi időben, mint például, amikor randikocsikat terveztek a prágai metróban. Június közepén pedig a morvaországi Brno (Brünn) kezdett egy érdekes kezdeményezésbe, átadta a villamosát, amelyen menet közben sört mérnek az utasoknak.

A speciálisan átépített villamoson 38 ülőhelyet és 17 állóhelyet alakítottak ki. Aki sörözött már komolyabban, az valószínűleg nem csodálkozik rajta, hogy egy vécé is épült a villamos belsejében. A villamos átépítése összesen három hónapot vett igénybe, és 3 millió koronába (kb. 35 millió forint) került a városnak.

A helyi közlekedési vállalat igazgatója szerint Brno a sör és a villamosok városa, ezért célszerű volt kombinálni a kettőt. A villamossá alakított söröző a Šalina nevet kapta, mivel a helyiek csak így nevezik a villamost a megszokott „tramvaj” helyett.

A Lidovky.cz portál szerint a szervezők bíznak a nyáron érkező turistacsoportokban, de bárki felszállhat a villamosra, ahol a három fajta sör mellett, üdítőket, kávét és harapnivalókat is árulnak. Az elv egyszerű, csak azt szolgálják ki, aki utazik is. A helyiek szerint attól nem kell tartani, hogy a fél város itt fog lerészegedni, a szolgáltatás inkább egy sörkóstolóval egybekötött városnézésnek tekinthető.