A Jungfrau régió sokszínűsége

A Jungfraubahnen fogaskerekű vasút útvonala az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított egyedülálló természeti tájon, a Jungfrau-Aletsch alpesi hegyvidéken vezet keresztül.

A Jungfraubahnen társaság kezelésébe tartozó fogaskerekűk, siklók és felvonók dús rétek, hófödte hegycsúcsok és nagy kiterjedésű túraterepek meghódítását teszik lehetővé.

Jungfraujoch – Top of Europe
Az Eiger, a Mönch és Jungfrau ma már elképzelhetetlen a világhírű fogaskerekű nélkül, amely évente a világ minden tájáról érkező több ezer vendéget szállít fel a „Európa tetejére”, a Jungfraujoch csúcsra. A Jungfraubahn nemzetközi szinten is lenyűgöző vívmánynak számított a hegyi vasútépítés terén, és a mai napig is a vasúti technológia egyik kiemelkedő teljesítménye, amely 16 évig épült a zürichi iparmágnás, Adolf Guyer-Zeller irányítása alatt. Ünnepélyes üzembe helyezésére 1912. augusztus 1-jén került sor. A fogaskerekű útvonala a Kleine Scheideggből az Eigeren keresztül vezet fel Európa legmagasabban, 3454 méteres tengerszint felett magasságban található vasútállomására.

A Schynige Platte vasút

A nosztalgia-fogaskerekű mesébe illő hegyvidékre, az Eiger, a Mönch és a Jungfrau hegycsúcsaira egyedülálló kilátást nyújtó, közkedvelt túraparadicsomba szállítja utasait. A gondosan ápolt, történelmi mozdonnyal húzott vasúti kocsikban megtett vonatút egyedülálló élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Grindelwald-First síterep
A Grindelwald-völgy napos oldalán 6 személyes felvonó szállítja utasait Grindelwaldból a First 2168 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő csúcsára. Az Európában egyedülálló First Flieger, amellyel kötélre felfüggesztve, akár 85 km/órás sebességgel is repülhetnek a hegygerinc felett az arra vágyók, valamint a rollerszerű trottibike biztos kalandot jelentenek az ide látogató turistáknak. A térség közkedvelt kirándulóhelyének számít továbbá a hegyek között gyöngyszemként megbúvó Bachalp-tó is.

Harder Kulm
Az Interlakenből induló sikló mindössze 10 perc alatt ér fel a Harder Kulm csúcsára, ahonnan az 1322 méteres tengerszint feletti magasságból csodálatos kilátás nyílik a Jungfrau régióra: az Eiger, a Mönch és a Jungfrau hegyekre, valamint a Thuner-tóra és a Brienzi-tóra. A Harder Kulm további érdekességei a kastélyszerű étterem és az említett két tóra kilátást nyújtó, újonnan épült kilátóterasz. 

Szöveg és kép: Svájci Turizmus