Felújítják a prágai Lőporornyot

Felújítják a prágai gótika egyik legértékesebb és közismert emlékét, a Lőportornyot, amely a múltban a történelmi Óváros erődítésének a része, egyik kapuja volt.

 A prágai városi tanács, amely a műemlék felújításáról döntött, mintegy 25-30 millió koronára becsüli a költségeket. A konkrét felújítási és költségvetési terveket a műemléket kezelő városi múzeum készíti el.

A felújítás a tervek szerint 2019 tavaszán kezdődne és két évig tartana. A városi múzeum azzal számol, hogy a munkálatok alatt az épület le lesz zárva a turisták előtt. 

A neves műemléket legutóbb az 1960-as, 1970-es években újították fel, de azóta, elsősorban az időjárás viszontagságai miatt, az épület külseje nagyon leromlott. 

A Lőportornyot az 1470-es években II. Ulászló cseh és magyar király kezdeményezésére kezdték építeni. A késő gótikus stílusú tornyos kapu építése 33 évig tartott. Az új tornyos kapu azért volt fontos, mert annak idején Prágának ezen a részén volt a királyi rezidencia. Ez később átkerült a Moldva folyó másik partján lévő várba, a Hradzsinba. A tornyos kapu onnan kapta mai nevét, hogy a 17. században ott volt elraktározva a város puskapora.

A 65 méter magas Lőportorony ma látható neogótikus formáját a 18. századbeli átépítések után kapta. Az átépítési terveket Josef Mocker építész készítette. A prágai városi múzeum azt szeretné, ha a tervezett felújítás eredményeként a Lőportorony visszakaphatná egykori, a mainál jóval színesebb, tarkább képét. 

Mára az egykori városfal 13 tornya közül csak ez az egy maradt fenn teljes épségben.