Megtalálták az egykori prágai Judit híd második pillérének maradványait

Megtalálták Prágában az egykori Judit híd második pillérének alapjait a Moldva folyóban.

Búváraink vasárnap délután megtalálták a Judit híd második pillérének az alapjait, pontosabban egy kőkonstrukciót, amely biztosan a híd egyik pillére volt - közölte Olga Sámalová, a prágai városi múzeum szóvivője. 

A Judit híd, az utódjának számító híres és világszerte ismert Károly hídtól kissé délebbre állt. Drezda és Regensburg után ez volt Európa északi részének harmadik kőhídja. 1342-ben a hidat elsodorta egy árvíz. Ezután döntött IV. Károly német-római császár és cseh király az új híd felépítéséről. A Károly híd a 19. századig a cseh főváros egyetlen hídja volt. 

A Károly híd környékét kisebb-nagyobb megszakításokkal már évek óta vizsgálják a régészek. A kutatások célja, hogy pontosan azonosítsák a Judit híd, illetve fahíd elődjének helyét és megtalálják maradványaikat. 

Famaradványokat is találtunk, de azokat még részletesen elemezni kell, hogy megmondhassuk, miről van szó. A kutatások folytatódnak - mondta Sámalová. 

A Moldva folyóban talált értékesebb leleteket, tárgyakat a régészek a Károly híd óvárosi hídfőjén álló toronyban április elsején nyíló új kiállításon mutatják be.